V Moskvi zahodna programska oprema ni več zaželena

emailMoskovska mestna uprava bo prenehala uporabljati Microsoft Outlook in ga zamenjala s programom ruskega izvora, poroča CNN, ki v potezi vidi odziv na poziv Vladimirja Putina k večji “digitalni suverenosti” Rusije. Za začetek bodo na računalnike šest tisoč zaposlenih naložili program MyOffice, ki ga izdeluje rusko podjetje New Cloud Technology. Kot je zapisano v izjavi ruskega ministrstva za komunikacije bodo program nato namestili na računalnike vseh 600.000 zaposlenih v mestni upravi ruske prestolnice.

Med razlogi za menjavo programske opreme uradniki navajajo varovanje podatkov, pri čemer pa poudarjajo, da ruski program ni slabši od tuje programske opreme, je pa precej cenejši. Vladimir Putin si za večjo uporabo ruske programske opreme prizadeva od leta 2014, ko so bile uveljavljene zahodne sankcije zoper Rusijo. Leta 2015 je ruska vlada sprejela dekret, po katerem morajo državni in občinski organi dajati prednost programski opremi iz Rusije.

Predstavnik ruskega ministrstva za komuniciranje Nikolay Nikiforov je dejal, da želijo s tem ukrepom doseči, a državni organi in državna podjetja porabijo davkoplačevalski denar za ruske proizvode. Za prihodnje leto je napovedal tudi “močnejše ukrepe” do državnih organov, ki ne bi favorizirali domačega programske opreme. Ministrstvo je na svoji spletni strani že objavilo seznam dva tisoč ruskih programov, ki bi lahko nadomestili programsko opremo tujih proizvajalcev.