V Ljubljani jezikoslovcu Toporišiču postavili obeležje

Spominsko obeležje slovenskemu jezikoslovcu akademiku prof. dr. Jožetu Toporišiču

V parku za stavbo Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, na Foersterjevem vrtu, je župan Občine Brežice Ivan Molan skupaj z ljubljanskim županom odkril spomenik, posvečen slovenskemu jezikoslovcu akademiku prof. dr. Jožetu Toporišiču.

Odkrito obeležje simbolizira list papirja oziroma odprto knjigo, avtorja Primož Novak in Nika Oblak pa sta ga poklonila tako akademiku Toporišiču kot slovenščini.

S tem se je uresničila želja tako vaščanov Mosteca kot programskega odbora Toporišičevo leto, ki sta si vseskozi prizadevala za postavitev primernega obeležja velikemu jezikoslovcu v Ljubljani, kjer je raziskoval slovenski jezik.

Dogodka so se udeležili člani družine in Toporišičevi sorodniki, vaščani iz Mosteca ter številni predstavniki institucij, ki so se vključile v aktivnosti programskega odbora Toporišičevo leto.

Župan Občine Brežice Ivan Molan

Na slovesnosti je o akademiku prof. dr Toporišič spregovoril župan Ivan Molan. Po njegovih besedah je s svojimi dosežki dokazal, kaj vse lahko doseže človek s trdim delom, predanostjo in znanjem. Zbrane je brežiški župan nagovoril v imenu programskega odbora Toporišičevo leto, ki ga občina Brežice podpira od samega začetka. Jedro odbora sestavljajo predstavniki vasi Mostec oz. Civilne pobude v spomin dr. Jožetu Toporišiču Mostec, Posavski muzej Brežice in Knjižnica Brežice. Odbor je v gibanje povezal številne institucije ter skupno izvedel več kot 40 aktivnosti, namenjenih ohranjanju spomina na velikega jezikoslovca.

Vir: Knjižnica Brežice