Skozi taborišča do sreče

Od leve proti desni sedijo: dr. Andreja Mihevc, mag. Andreje Mele, dr. Rozine Švent in Ivo Jevnikar Foto: I. Jevnikar
Od leve proti desni sedijo: dr. Andreja Mihevc, mag. Andreje Mele, dr. Rozine Švent in Ivo Jevnikar Foto: I. Jevnikar

Marca je v Trstu izšla tretja knjiga, ki se po Argentini in ZDA v dobršni meri dotika Kanade. Gre za knjigo Skozi taborišča do sreče. Glavni avtor je 95-letni Jože Mihevc iz Toronta. Pred leti je svoje spomine objavil v angleščini. Na pobudo knjižničarke dr. Rozine Švent iz Ljubljane jih je za to knjigo bistveno obogatil, ona pa je pridobila še pričevanji njegove sestre, danes 92-letne Milke Mihevc Koščak, in že pokojnega brata Toneta Mihevca. Dodala je še odlomka iz zgodovinskih pričevanj dr. Janeza Zdešarja o Teharjah in dr. Marijana Marolta o begunskih taboriščih v Senigallii in Barletti. Vsa besedila je opremila z uvodom in opombami.

V knjigi Skozi taborišča do sreče se pred nami razgrinja zgodba o hudih preizkušnjah in nato družbenem dvigu članov preproste kmečke družine iz Notranjske, ki je okusila težko življenje rojakov, ki so po prvi svetovni vojni prišli pod Italijo, nato se je izselila iz Hruševja pri Postojni preko meje v Cerknico, okusila revščino v predvojni Jugoslaviji, nato pa naravnost usodno zarezo vojne in revolucije.

Maja 1945 so se vsi trije avtorji podali proti Avstriji. Jože je šel skozi avstrijska, Milka skozi italijanska begunska taborišča, Tone pa je bil kot domobranec vrnjen v Jugoslavijo in je preživel teharsko tragedijo. Jože in Milka sta se nato izselila v Kanado, Tone je ostal doma.

Knjigo, ki šteje 255 strani in vsebuje številne dokumentarne fotografije, so krstno predstavili 5. aprila v dvorani Svetovnega slovenskega kongresa v Ljubljani.

Predstavitev Mihevčeve knjige v dvorani SSK

Kot je v uvodnem pozdravu povedal predsednik SSK dr. Boris Pleskovič, je bila to verjetno zadnja javna prireditev v tistih zelo lepih in središčnih prostorih, saj je ljubljanska občina prodala stavbo Banki Slovenije in si morajo dosedanji uporabniki v najkrajšem času najti nove sedeže.

Sledil je pozdrav ravnatelja založbe Mladika Marija Maverja. Ob okrogli mizi, ki jo je povezoval Ivo Jevnikar, so si nato sledili posegi urednice knjige dr. Rozine Švent, poznavalke opisanih krajev in ljudi mag. Andreje Mele iz Cerknice in daljnega sorodnika treh avtorjev, strokovnjaka za krasoslovje in jamarstvo dr. Andreja Mihevca. Sledil je še krajši, a zelo zanimiv razgovor.

Knjigo bodo predstavili 17. aprila še v Cerknici, julija pa je v načrtu pogovor o knjigi in o Slovencih v Kanadi še na srečanju Pod lipami v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici. Udeležil se ga bo tudi sin Jožeta Mihevca, dolgoletni občinski svetnik v Torontu, dr. teologije in etike Joe Mihevc.

Vir: Svobodna Slovenija