V Homsu obnova melkitske katedrale, vrnilo se je že 70 krščanskih družin

Katedrala v Homsu.
Katedrala v Homsu.

»Iz srca hvala. Obnova te katedrale, posvečene Naši Gospe miru, je bistvenega pomena zato, da bi kristjani ostali v Homsu in da bi se družine, ki so v zadnjih letih zapustile mesto, vrnile.« S temi besedami se je msgr. Jean Abdou Arbach, melkitski nadškof v Homsu, Hami in Yabrudu zahvalil fundaciji Pomoč Cerkvi, ki trpi. Le-ta je namreč prevzela odgovornost za obnovo melkitske katedrale v sirskem mestu Homs.

Mnoge krščanske družine so se vrnile v Homs

Pred obleganjem mesta s strani upornikov (od maja 2011 do maja 2014) je tam živelo 270 grško-melkitskih družin. Po poročanju agencije Sir se je zaradi večje varnosti v mestu moglo vrniti že več krščanskih družin. Msgr. Arbach je povedal, da jih je že okrog 70, vendar pa je katedrala edina cerkev, ki jo imajo, edina, kjer lahko obhajajo sveto mašo. »Upamo, da se bo vedno več vernikov lahko vrnilo na svoje domove, vendar pa ne bodo prišli, če ne bodo imeli cerkve, v kateri lahko molijo,« je še dodal melkitski nadškof v Homsu.

Med obleganjem grško-melkitska katedrala spremenjena v vojašnico

V času obleganja je bila grško-melkitska katedrala spremenjena v vojašnico. Ikone so bile zelo poškodovane in nekatere namerno iznakažene, stebri in ambon deloma uničeni, mnogi liturgični predmeti pa zažgani. Tudi grobovi duhovnikov, ki se nahajajo v kripti, so bili oskrunjeni. »Obnovljena katedrala bo vidno znamenje obstoja krščanske skupnosti v mestu,« je še poudaril msgr. Arbach. Poleg katedrale bo obnovljena tudi nadškofija, tako da bo lahko tudi nadškof ponovno ves čas stanoval v Homsu.

Projekti fundacije, ki omogočajo kristjanom, da ostanejo v Siriji

Omenjeni projekt je del številnih pobud fundacije Pomoč Cerkvi, ki trpi. Ta je od marca 2011 do avgusta letos zbrala 15 milijonov evrov, ki so jih namenili za to, da bi omogočili kristjanom, da bi ostali v Siriji. Po besedah nadškofa v Homsu gre v Siriji nedvomno za genocid kristjanov, proti kateremu pa se je potrebno boriti tako, da pomagamo, da bi verniki ostali v Siriji. »V nasprotnem primeru bo naša skupnost sledila tragični usodi naših bratov v veri v Sveti deželi, kjer je kristjanov zdaj že manj kot 2%,« je še dodal msgr. Arbach.

Vir: Radio Vatikan.