V. Gorenak, blog: Hanzi pridržan! To je sramota za Slovenijo!

Danes dopoldan sem imel komunikacijo z osebo, ki mi je zaupala naslednje: »Policija v Nemčiji je zaslišala in pridržala Hanzija«. Glede na to, da gre za zelo kredibilen vir in poznavalca razmer v nemški policiji, nisem imel nobenega razloga, da temu ne bi verjel. Toda na njegovo željo tega podatka nisem objavil.

In kdo je Hanzi? Hanzi je dejansko Milan Dorič, danes nemški državljan in upokojeni gostilničar, tajni agent več obveščevalnih služb, tudi nekdanje SDV – UDBA, ki naj bi leta 1975, po nalogu slovenske SDV, z dovoljenjem in strinjanjem Janeza Zemljariča, v Celovcu umoril Nikico Martinoviča, le zato, ker je kot cvetličar v Celovcu vsako leto obiskal in okrasil grobove po vojni pobitih Hrvatov v Velikovcu, ter organiziral in plačal komemorativno slovesnost.

Hanzi je tisti »junak« glavne in odgovorne urednice informativnega programa TV SLO1 Ksenije Petrovčič Horvat, ki jo plačujemo vsi in je v nastopil v škandaloznem prispevku v oddaji TARČA pred dnevi na TV SLO 1. Vprašali so ga ali je leta 1975 res umoril Nikico Martinoviča. Seveda je odgovoril, da to ni res, ter povedal, da je bil takrat bolan in da je Roman Leljak, ki o njem »tako grdo govori« v Sloveniji nekdanji kriminalec in obsojenec. No noben kriminalec svojega kriminalnega dejanja načeloma ni takole priznal. Bo pa njegova TV izpoved ostala v analih slovenskega novinarstva kot spomenik nekorektnega prirejenega poročanja Ksenije Petrovčič Horvat.

Kot poročajo mediji kriminalisti intenzivno proučujejo umore nekdanje SDV v arhivskih dokumentih. Usmerja jih tožilka, ki naj bi svoje delo, kot mi pravijo viri opravljala zelo korektno in odgovorno.

Toda vrnimo se k Hanziju. Spoštoval sem željo mojega današnjega jutranjega sogovornika, da o tem, da so v Nemčiji kriminalisti zaslišali in pridržali Hanzija. Pred pol ure pa sem zasledil naslednji twitt: Tamara Vonta P not P ‏@TamaraVonta 2h: “Medtem na drugem koncu: Hanzi v policijskem pridržanju.” No Tamara Vonta ni več novinarka ampak državna sekretarka Vlade Republike Slovenije. Zadevo pa je očitno potrdil tudi raziskovalec Roman Leljak, ki o tem še največ ve.

Če informacija mojega jutranjega sogovornika in informacija Tamare Vonta, ter Romana Leljaka drži (trije med seboj nepovezani viri), potem je Slovenija pred novim škandalom. Ali nas bodo nemški organi odkrivanja in pregona prehiteli? V imenu resnice in pravice morda niti ne bi bilo slabo.

Vir: blog dr. Vinko Gorenak