V. Čokl, Večer: Kdo je za Šoltesom, kaj ima Cerar

“… tega vprašanja si ljudje sploh ne postavijo.” Politolog dr. Janko Prunk in ekonomist dr. Jože P. Damijan za Večer o Sloveniji in EU po volilni nedelji

“Slovenci smo posebne sorte. Izvolili smo desno reprezentanco. V Evropskem parlamentu pa ima desna, desnosredinska opcija po nedeljskih volitvah manj kot tretjino sedežev. Ure na Slovenskem tečejo po svoje,” se na premešanje političnih kart na evrovolitvah, slovenskih in vseevropskih, za Večer odziva dr. Janko Prunk, politolog in zgodovinar, poznavalec novejše politične zgodovine Evrope. Ne stavi, da bo novi šef Evropske komisije bivši dolgoletni luksemburški premier in potem prvi mož evroobmočja Jean-Claude Juncker, “čeprav bi bil kot človek med vsemi najbolj primeren”, a je njegova opcija, Evropska ljudska stranka (EPP), “premalo dobila”. Socialisti in liberalci se bodo povezali, in bo Martin Schulz, ocenjuje. Prunk bi bil za Guya Verhofstadta, a Belgijec zaradi svoje vizije federal(izira)ne Evropske unije nima možnosti. In prav to je narobe po Prunku: če se enkrat to ne zgodi, če EU slej ko prej ne bo šla v to smer, bodo bogati še naprej imeli vse, obrobne države pa drobtine. Nevarnost v novi bruseljski politični geografiji? Nacionalistična desnica! Desna in leva sredina se morata zamisliti, zakaj so jima volivci pobegnili v ekstrem.

“Viranta je škoda”

Sloveniji se medtem obeta inflacija levih strank. Bo prostora za vse? “Pri nas tri dni nastopajo, pa že mislijo, da so politiki,” je jedek Prunk. “Ljudje se sploh ne vprašajo, od kod temu fantu, Igorju Šoltesu, sposobnost, da se je, ko stranke niti še nima, tako vseslovensko organiziral. Kdo mu je pomagal, kdo je za njim.” Nove vidijo in rečejo, pa dajmo. “Kdo so Cerarjevi, tudi ne vemo. Nima programa. Vemo samo, da je Miro Cerar priden fant, koncilaren. Ampak medel je!” Politolog Prunk, ki se je pred leti nepovratno ločil od SDS, po odstopu predsednika Državljanske liste Gregorja Viranta, “najbolj sposobnega pravnika na slovenskem političnem nebu”, ki se je odločil brezkompromisno napasti (politično) korupcijo, zdaj pa, kakor kaže, obira zato grenke sadeže, na dan še enega povolilnega odstopa – predsednika SD Igorja Lukšiča – pravi, da morajo “še kakšni trije oditi”.

Več lahko preberete v Večeru.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.