V Avstriji sami zmagovalci

avstrija volitveVčerajšnje avstrijske volitve niso prinesle dramatičnega zasuka. Obe stranki velike koalicije sta za las presegli absolutno večino glasov in bosta lahko nadaljevali z vladanjem, svobodnjaki pa so na koncu ostali dobri dve točki za koalicijskimi konservativci.

Do grla siti velike koalicije 

Ne gre seveda spregledati novih izgub tako socialdemokratov kot Avstrijske ljudske stranke. Če se je zdelo, da sta se že pred petimi leti dotaknili dna, je šlo tokrarat še bolj navzdol in skupaj pristali pri manj kot 51 odstotkih. Če pomislimo, da sta jih še leta 2002 dosegli skoraj osemdeset, je padec precejšen. Avstriji je velika koalicija, ki je v naši severni sosedi vladala več kot štirideset od slabih sedemdesetih povojnih let, sicer prinesla dolga obdobja stabilnosti in precej blagostanja, ki ga niti zadnja kriza ni stalila tako kot v drugih okoljih. Toda obenem so se je volivke in volivci že precej preobjedli. Trenutno nima niti resne alternative, saj morebitna rdeče-zelena naveza ni niti blizu večini, medtem ko je nekdaj že preizkušena črno-modra, odkar je na čelu populističnih svobodnjakov Heinz-Christian Strache, popolnoma nerealna. Zato so včeraj s svojo odsotnostjo pravzaprav najbolj blesteli Avstrijke in Avstrijci, ki jih na volišče sploh ni bilo.

Tisti, ki so vendarle prišli, so glasove razdelili tako, da se lahko imajo za zmagovalce tako rekoč vsi. Razen Zavezništva za avstrijsko prihodnost (BZÖ), otroka hipnega prebliska rajnega Jörga Haiderja, ki je po tragični smrti svojega guruja ostala tudi brez vsebine, zaradi česar ni njegovo slovo od parlamenta nobeno presenečenje. Socialdemokrati so resda izgubljali, a so obdržali kanclerski položaj. Ljudska stranka po sedmih letih še naprej ostaja brez kanclerja, vendar je proti pričakovanjem mnogih suvereno obdržala drugo mesto in z njim bržkone zajeten kos ministrske pogače v novi vladi. Svobodnjaki slavijo znaten plus, s čimer se utrjuje imidž Avstrije kot enega od paradižev za desne populiste, kar pa je v veliki meri posledica dominacije modela velike koalicije.

Še najbolj kisle volje so bili med parlamentarnimi strankami pri zelenih, kjer so se obeti predvolilnih raziskav spet izkazali za pretirane. Avstrijsko-kanadski milijarder in ustanovitelj Magne Frank Stronach je z znatnim vložkom vknjižil razmeroma skromen rezultat, a dovolj za preboj v novo sestavo spodnjega doma. Vendar se je v primerjavi z deželnimi volitvami pokazalo, da njegova priljubljenost že popušča. Renesansa liberalcev v okviru nove stranke Neos je precej večje presenečenje.

Presenetljivo po deželah 

Slika na zvezni ravni se tokrat, kar je za Avstrijo nenavadno, ni preslikala na deželno. Za veliko koalicijo so najslabše novice prišle s Štajerskega, kjer so svobodnjaki dosegli edino deželno prvo mesto. Ljudska stranka se je razen tega zgodovinsko nizko znašla še na Predarlskem. Tam, kjer jo je nekoč znalo voliti tudi do 70 odstotkov volivcev, je včeraj komaj prilezla čez četrtino glasov. Po drugi strani zmagovalci svobodnjaki ne morejo biti preveč zadovoljni s svojim izplenom v Haiderjevi matični deželi Koroški. Korošice in Korošci so s svojim glasovanjem izrekli zaupnico novi deželni oblasti pod vodstvom deželnega glavarja Petra Kaiserja, saj so njegovi socialdemokrati v nasprotju z zveznim trendom krepko pridobili in zmagali v prav vseh okrajih. Tudi na Dunaju modrim ni uspel kak odmevnejši met, so pa tam daleč nad povprečjem pristali liberalci iz stranke Neos.

Ko smo že pri tej stranki, ne moremo mimo velikega uspeha njene sovoditeljice Angelike Mlinar. Slednja se je prebila v parlament, s čimer imajo koroški Slovenci po dolgih štirinajstih letih v njem spet svojega predstavnika (oziroma predstavnico). Mlinarjeva je med slovensko skupnostjo na Koroškem postala najbolj znana kot protikandidatka Valentinu Inzku na nedavnih volitvah predsednika Narodnega sveta koroških Slovencev. A ker je v zvezni politiki doslej bolj delovala na Dunaju, kjer je vodila Liberalni forum, je na jedrnem območju koroških Slovencev dobila pravzaprav le malo glasov. Očitno se je manjšina v glavnem odločala za zelene in socialdemokrate.

Foto: news.yahoo