Utrinek: Rimini Meeting (1. del)

IMG_2662Objavljamo prvi del predstavitve 34. Rimini meeting, enega največjih krščanskih prireditev na svetu, ki je letos potekal od 18. do 24. avgusta 2013.

Meeting, kraj prijateljskega srečanja različnih narodov, je po obsegu na svetovni ravni največji krščanski dogodek. Njegov namen je soočenje in predstavitev angažiranosti verujočih na različnih življenjskih področjih, kot so gospodarstvo, politika, kultura, ekumenizem in medverski dialog. Na Meetingu se tako srečujejo predsedniki, ministri, umetniki, znanstveniki in verski predstavniki, ki spregovorijo o svojih izkušnjah in pogledih ter na ta način dokazujejo, da je dialog med ljudmi dobre volje vedno mogoč.

Veliko priznanje Meetingu je letos izrekel italijanski predsednik vlade Enrico Letta, ki je zatrdil, da ta prireditev dejavno vpliva na zgodovino Italije. Omenil je, da je pred dvema letoma na Meetingu poslušal govor tedanjega italijanskega predsednika Giorgia Napolitana, ki je spremenil zgodovino Italije, saj je uporabil »jezik resnice«.

V krizi je človek

Kriza v grškem in kitajskem jeziku pomeni transformacija – pretvorba, je mutacija, ki je v tem trenutku nujno potrebna za človeka, tako kot je za odraščanje otroka v odraslega potrebna adolescenca. Če to obdobje razumemo na ta način, postane človek protagonist te situacije. Iz krize nam tako ne more pomagati oblast, čeprav lahko z zakoni ustvari pogoje za vzpostavitev ekonomije, ki bo družinam in podjetjem pomagala pri izhodu iz težav.

Kriza, ki jo živimo, je kriza dolga. Začela se je v Ameriki 2007– 2008 in nadaljevala v Evropi, kjer so družine najemale kredite zato, da so si nabavile stanovanja. Ista miselnost se je prenesla na raven države, ki so financirale banke zaradi različnih dolgov. Izbira za dolg je tako izbira družine, ki v temelju pomeni prenos odgovornosti na naslednjo generacijo. Uveljavila se je miselnost: »Jaz bom porabil, nekdo drug pa bo plačal moj dolg.« Besedi dolg in krivda (Schuld – se v nemščini enako izgovarjata) pomenita za nemški narod moralno vprašanje in neodgovorno vedenje osebe. Vsi se zavedamo, da je potrebno delati za dobro in kvalitetno vzgojo, za vzgojo za vrednote. Vzgoja je ključna in odločujoča. Vsako dobro opravljeno delo je rezultat vzgoje in izobraževanja. Vprašanje vzgoje je ključno! Ključna je tudi resnica.

Skupnost se lahko izgradi iz nič, lahko pa tudi razpade v svojem razcvetu.

Vloga Cerkve v svetu je ključna, saj pomaga osebi razumeti smisel svobode. Že v trenutku, ko je človek ustvarjen, je svoboden. Za verujočega kristjana je svoboda elementarna konstitucija človeka, je teren, na katerem smo vsi enaki, je teren humanizma, na katerem se v središče postavlja človeka v vsaki dejavnosti. Sporočilo krščanstva nudi človeku neverjetno moč za preobrazbo in za življenje. Še toliko bolj so pomembne papeževe besede, namenjene udeležencem Mitinga: »Človek ostaja skrivnost, vrnite človeka sebi!« Zato naj bo to čas preobrazbe, namenjen boljšemu življenju človeka in celotne družbe!

Na Meetingu je potekalo tudi podpisovanje peticije o preganjanju kristjanov. Prisoten je bil prof. Wael Farouq iz Kaira. Tudi muslimani so podpisali peticijo proti umorom kristjanov, ki jih vršijo islamisti. 80 % žrtev verskega preganjanja na svetu smo danes kristjani. Zakaj Evropa molči? Je to zgolj zadeva črne kronike? Zakaj to toleriramo? V zadnjih 4 letih je bilo na primer v Nigeriji ubitih 4000 kristjanov. Kako je mogoče, da evropska politika molči? (Povzeto po prispevku novinarja A. Polita, dne 22. 8. 2013).

Prostovoljci

Vstop na parkirišče, prireditveni prostor, okrogle mize, predavanja in razstave so brezplačni. To je mogoče zaradi velikodušnega dela 3500 prostovoljcev, ki vsako leto za ta dogodek darujejo svoje talente in čas. Med prostovoljci najdemo tako zdravnike, odvetnike, profesorje, kot delavce, dijake in študente iz različnih držav sveta. Njihovo delo zaobjema usmerjanje na parkiriščih in predavanjih, vodenje po razstavah, delo v restavracijah in barih, urejanje dnevnega časopisa, čiščenje prostorov, organizacijo športnih aktivnosti za otroke in mlade.

Vsebina

Geslo letošnjega srečanja je bilo Človek v izrednem stanju. Nanj je opozoril tudi papež Frančišek, saj se izredno stanje danes dogaja pred našimi očmi in vpričo nas vseh. Ne gre samo za težak položaj v gospodarstvu, ampak za izredno stanje kulture, ki želi omamiti človekovo srce tako, da se srce zadovolji z minljivimi stvarmi. Vendar kljub temu obstajata možnost in naloga, da človeku vrnemo identiteto, saj lahko sreča Odgovor, Skrivnost, ki je postala človek.

V celem tednu se zvrsti okoli 100 srečanj; letos je bilo na ogled pet velikih razstav, 7 manjših razstav, 23 koncertov, filmskih in gledaliških predstav. Organizatorji Meetinga se trudijo omogočati tudi dialog z drugače mislečimi, dialog, ki omogoča pogovor z vsemi o vsem.

Razstave

Razstave letošnjega Mitinga nas niso pustile ravnodušnih, zato vam jih želimo na kratko predstaviti.

Razstava Ponovno najden obraz je želela pokazati, kako je hrepenenje, da bi videli božji obraz, od začetka do danes ostalo prisotno v Cerkvi. Avtorji razstave prikažejo, kako so tako slikarji na Vzhodu kot na Zahodu upodabljali Kristusov obraz z enakimi značilnimi potezami. Kako je to mogoče? Je tančica oziroma prt iz Manopella, v pokrajini Abruzzo, odgovor na to vprašanje in s tem tudi najdragocenejša relikvija na svetu? Kako je ta prt prišel v Abruzzo? Je to res tisti prt, ki je bil na Kristusovem obrazu, ko je ležal v grobu? Znanost ne zna pojasniti določenih skrivnosti povezanih s tem prtom, vedno bolj pa je znanstveno dokazano, da je bil prav ta prt osnova za upodobitve Kristusovega obraza, tako na Vzhodu kot tudi na Zahodu.

Luč sveti v temi je spregovorila o pričevanju Ruske pravoslavne Cerkve v času preganjanja v Sovjetski zvezi. Ruska pravoslavna Cerkev je v zadnjih dvajsetih letih razglasila 1700 mučencev 20. stoletja. Razstava, je bila najprej predstavljena v Moskvi, v muzeju revolucije, kar je svojevrsten paradoks. O tem, kako velik dogodek je Meeting, pove podatek, da si je razstavo v Moskvi v dveh mesecih ogledalo 2000 ljudi, v Riminiju pa v petih dneh nad 10.000 obiskovalcev. Razstava, ki bo sedaj potovala po svetu, nam po eni strani pomaga dojeti totalitarni sistem, po drugi strani pa izjemne pričevalce, ki so bili pripravljeni umreti za vero in se niso podredili brezboštvu komunizma. Pod mentorstvom zgodovinarjev in profesorjev je na razstavi sodelovalo sedemdeset študentov iz Rusije, Ukrajine in Italije.

Naravno, umetno, kultivirano. Odnos človeka z naravo. Rdeča nit razstave je bila prikazati človekovo poseganje v naravo kot pričevanje nenehne interakcije človeka in narave na primeru agronomije. Človek je bil ves čas pozoren do stvarnosti in jo je poskušal razumeti do konca, da bi lahko stvari uporabljal za skupno dobro. Gojene stvari niso »naravne«, saj ne bi nikoli obstajale, če jih človek ne bi proizvedel. Prav tako niso »umetne«, ampak so »gojene«. In tu leži globočina tisočletne zgodovine, ki je angažirala naše prednike in nas danes za to neskončno delo.

Nebesa v sobi: dobrodošli v Chestertonovi hiši. Na to razstavo smo se podali kar skozi okno in se dobesedno vtihotapili v hišo angleškega pisatelja 20. stoletja G. K. Chestertona. Preko sob, predmetov in izkušenj, ki so prežemale pisateljev pogled in njegovo pisanje smo lahko spoznali zelo chestertonski (in zelo katoliški) koncept, da je neskončnost mogoče spoznati vedno in samo preko vsega, kar je stvarno in zemeljsko.

Veliko je bilo predavanj in okroglih miz o odgovornem podjetništvu, ekonomiji, politiki, zdravstvu, o vzgoji in izobraževanju, o novinarstvu. Nekaterih okroglih miz smo se udeležili tudi mi in so nas močno nagovorile. Še posebej so nam dale zgled za vsakodnevno soočenje s stvarnostjo življenja.

Bogdan Vidmar, Božena Rudolf in Vilma T. Stenovec