Utrinek: Plenarna seja SŠK

skof glavanV ponedeljek, 25. in torek, 26. novembra 2013, je v Ljubljani potekala 76. redna plenarna seja Slovenske škofovske konference (SŠK). Seje so se poleg domačih škofov udeležili tudi predstavniki škofovskih konferenc Italije, Hrvaške, Bosne in Hercegovine ter Madžarske.

V prvem delu zasedanja so se slovenski škofje srečali s tajništvom Slovenskega pastoralnega sveta (SPS) in sklenili, da bo leta 2016 »Pastoralni dan« na temo družine. Prav tako so škofje obravnavali Vprašalnik o družini, ki ga je Sveti sedež poslal škofovskim konferencam po vsem svetu z namenom, da ga posredujejo vsem dekanijam in župnijam. Škofje so odločili, da bodo v mesecu decembru člani župnijskih pastoralnih svetov, duhovniki, redovnice in redovniki ter člani zakonskih skupin odgovorili na vprašanja v obliki spletne ankete. SŠK bo pridobljene odgovore skupaj s strokovnjaki analizirala in jih do konca januarja 2014 posredovala Svetemu sedežu. Morebitne zlorabe pri spletnih anketah bodo preprečevali s posredovanjem na elektronski naslov osebe unikatne spletne povezave, ki se bo po opravljeni anketi iztekla. Škof Glavan je še izjavil, da bodo šli na SŠK v primerjavi s sosednjimi državami z anketo zelo na široko , vendar se morajo tudi omejiti, ker ni dovolj časa za obdelavo podatkov.

Škofje so tudi potrdili Smernice za zvonjenje, na osnovi katerih bodo škofje v svojih škofijah pripravili uredbe za zvonjenje zlasti v urbanih okoljih. Urejanje se bo po škofijah prepustilo natančnejši ureditvi in dogovorom z lokalnimi skupnostmi. Škof Glavan je izpostavil, da pri zvonjenju ne gre za navaden hrup, je proti pretiranemu zvonenju in je hkrati mnenja, da večina župnij uporablja zvonjenje na zmeren način. V smernicah so posebej izpostavljena urbana okolja in upoštevali zakonodajo, ki ščiti pravico do nočnega počitka.

Osrednja tema drugega dne plenarne seje je bila pastorala družine. Škofje iz sosednjih škofovskih konferenc so predstavili glavne poudarke pastorale družine v njihovih državah ter izpostavili težave in priložnosti na tem področju. Skupaj so ugotovili, da je pastorala družine del temeljnega poslanstva krajevnih Cerkva, kateremu moramo nameniti še več pozornosti in pastoralnega dela.

Vir:  Urad za stike z javnostjo SŠK

Foto: Marko Jerina