Zvočna meditacija med temo in svetlobo

Duhovno doživetje, vredno ogleda in poslušanja

V soboto, 8. aprila 2017 ob 20. uri je bil v novomeški stolnici sv. Nikolaja vrhunski kulturni dogodek. Ob zaključku postnega časa, na vigilijo cvetne nedelje, je vokalna akademija Jurij Slatkonja iz Novega mesta pripravila pol drugo uro trajajoči koncert s tematiko Zvočna meditacija med temo in svetlobo. Na čelo je igral Stanislav Demšar, na orgle je igral Tone Potočnik, dirigiral pa je priljubljeni Aleš Makovac.

Nastopajoči vokalisti so z ubrano glasbo in petjem lepo ponazorili, v naslovu večera navedeno večno nasprotje, ki je zaobseženo še tudi v drugih pojmih kot so ; tema in svetloba, zlo in dobro, minljivost in večnost, resnica in laž, preteklost in sedanjost, ničnost in popolnost, začetek in konec, smrt in življenje…Vse to, kot kulminacija postnega časa gotovo sodi v razmislek slehernega človeka, ki je prijazen do ljudi in stvarstva, ki ga obkrožajo…Na koncertu so nastopili mešani pevski zbor VaJS, ter v širšem slovenskem glasbenem prostoru, že dobro uveljavljene in prepoznavne številne solistke in soliste, med njimi mezzosopranistka Valerija Šoster, pa sopranistka Marta Lipoglavšek in še drugi izvrstni pevci.

Program koncerta, ki se je odvijal pred domala okoli stotimi poslušalci v mistično osvetljenem in ozvočenem prezbiteriju, za kar je poskrbel Marjan Pirnar, so mladi in ustvarjalni pevci predstavili v dveh delih. V prvem, premiernem delu so vokalisti poslušalcem zapeli čudovito glasbeno ustvarjalno novost mladega in nadarjenega skladatelja Blaža Klemenčiča, ki je napisal sklop enajstih skladb, ki ga je naslovil z DOMINICA IN PALMIS. V drugem delu programa pa so nastopajoči zapeli štirinajst pretresljivih skladb, to je toliko, kolikor postaj ima križev pot. To je veličastna uglasbitev pasijona, ali križevega pota Jezusa Kristusa (VIA CRUCIS), ki ga je napisal znameniti madžarski glasbeni virtuoz, skladatelj in pianist Franz Liszt (1811 – 1886 ). Koncerta se je udeležilo tudi nekaj škofijskih duhovnikov, med njimi generalni vikar prelat Božidar Metelko in novomeški škof msgr. Andrej Glavan.