Utrinek: ECB znižala referenčno obrestno mero na zgodovinski minimum

evroEvropska centralna banka (ECB) je v četrtek znižala referenčno obrestno mero na zgodovinski minimum. Tako ta znaša, kot poroča AFP, vsega 0,25 odstotka. Čeprav se je o tem znižanju špekuliralo po nepričakovani upočasnitvi inflacije na 0,7 odstokov prejšnji mesec, je večina ekonomistov še verjela, da ECB ne bo spreminjala obrestne mere.

Evro je takoj po objavi ECB padel v razmerju na ameriški dolar, in je veljal vsega 1,3354 dolarja. »Čeprav so nekateri pričakovali znižanje obrestne stopnje, jih večina takšen scenarij ni pričakovala, saj je verjela da bo ECB zadržal obrestno stopnjo vsaj do decembra. Padec inflacije v evrskem območju je gotovo vplival na to potezo ECB«, je dejal analitik Isaac Siddiqi iz ETX Capitala.

Mednarodni denarni sklad (MDS) je pozdravil četrtkovo odločitev ECB, ocenjujoč jo kot opravičen korak za spodbujanje rasti v gospodarstvu evrskega območja. »Močno pozdravljamo odločitev ECB, ker omogoča okrevanje gospodarstva v evrskem območju«, je izjavil, po poročanju AFP, Gerry Rice iz MDS.

Foto: broadsheet.ie