U. Urbas, PlanetSiol: Zborovanje Za pravično Slovenijo

“Prave politike ni brez pravičnosti. Ne borim se za oblast, jaz se borim za pravičnost v politiki,” je na zborovanju Za pravično Slovenijo, ki je potekalo v Mariboru, povedal teolog Ivan Štuhec.

Na Slomškovem trgu v Mariboru je ob prvi obletnici delovanja Civilne družbe za pravično Slovenijo potekalo zborovanje z naslovom Za pravično Slovenijo. V uvodnem delu zborovanja, ki se ga je udeležilo med 200 in 300 ljudi, je igralec in pesnik Tone Kuntner prebral Majniško deklaracijo 2014. “Želimo, da Slovenija postana pravična država za vse,” je dejal uvodoma.

“Prave politike ni brez pravičnosti”

Teologih Ivan Štuhec pa je dejal, da je brez etike vsaka politika obsojena na propad. “Prave politike ni brez pravičnosti. Ne borim se za oblast, jaz se borim za pravičnost v politiki.” Ob koncu svojega govora je Štuhec vzkliknil: “proti krivici ne bomo nikoli tiho”.

Niko Grafenauer: Zgodba o uspehu se je sprevrgla v bankrot

“Številni državljani se sramujejo te države, kajti zadnje čase smo soočeni z anomalijami na vseh področjih,” je zbrane nagovoril akademik Niko Grafenauer. “Več kot 20 tisoč mladih, ki se je doma izobrazilo, se izseljuje. Ker so si nekateri vzeli državo za plen, se je zgodba o uspehu sprevrgla v bankrot. Je torej to še domovina vseh? Bomo ohranili lastno suverenost in ugled države,” se je vprašal Grafenauer.

Jože Možina: Slovenija je v krču

“Oglašamo se, ker je domovina v krču. Smo v vsesplošnem nazadovanju. Aktivno državljanstvo pomeni, da nismo tiho. Naše bistvo je pravična Slovenija za vse pod enakimi pogoji,” je povedal režiser Jože Možina.

Aleš Maver: Moči raka ne moremo zdraviti z lekadolom

“Večini Slovenk in Slovencev nismo znali in uspeli povedati, v čem je bistvo plebiscitne Slovenije. Po 25 letih paničnega ohranjanja enakega, je enako samo tisto, za kar se vsi strinjamo, da ne bi smelo biti enako in je zato vse samo se slabše. Moči raka pač ne moremo zdraviti z lekadolom. Zato so za nas najpreprostejše zadeve pretežke,” s temi besedami pa je zbrane nagovoril zgodovinar Aleš Maver.

Več lahko preberete na PlanetSiol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.