U. Urbas, PlanetSiol: Ukradli so nam državo …

… Ukrasti nam hočejo še internet.

Čemu dati v Sloveniji leta 2014 prednost: anonimnemu internetnemu komentiranju ali pravici do zaščite dobrega imena in dostojanstva?

Spoštovani anonimni pisci komentarjev na naši spletni strani,

z naraščanjem predvolilne vročice se povečuje tudi število anonimnih komentarjev pod našimi članki, ki so nestrpni in žaljivi. Ker jih naša ekipa moderatorjev vztrajno briše, se na naši spletni strani in na družabnih medijih ta teden pojavlja vse več očitkov, da Planet Siol.net cenzurira drugače misleče. Očitki prihajajo tako z leve kot desne politične orbite.

Priložnost, ki se spreminja v grožnjo

Aprila letos je ameriško podjetje Digiday, specializirano za digitalne medije, objavilo razmišljanje, zakaj založniki na svojih spletnih straneh ukinjajo možnost komentiranja. Izhajajo iz predpostavke, da internet v svoji osnovi omogoča dvosmerni dialog. Problem je, ker ni več jasno, ali je to za medij prednost ali grožnja.

Po njihovem mnenju je internetna možnost komentiranja novinarske vsebine kot komunizem: veliko obljublja na papirju, a realnost je daleč od obljubljenega.

Ugrabitev

Po mojem mnenju je eden najpomembnejših razlogov, zakaj pada blaginja Slovencev, zakaj je vse več brezposelnih, zakaj naša velika podjetja nimajo kapitala za razvoj in so zadolžena čez glavo, zakaj imamo vse višje davke in vse nižje plače, v tem, da so nam državo ukradli.

Kdo? Majhne in vplivne skupine, ki branijo svoj zlasti finančni interes na račun vseh državljanov. Poznajo vzvode, kako onemogočiti spremembe. Te skupine so prisotne v vseh družbenih podsistemih: zdravstvu, šolstvu, sindikatih, javni upravi, kulturi, upravljanju z državnim premoženjem …

Vidim jih tudi na internetu, pa čeprav so anonimni, saj se le redki upajo z imenom in priimkom izpostaviti. So glasni in opletajo z besedo cenzura. Veliko jih je, ki uporabljajo različna imena za svoje zapise, pa čeprav moderatorji vidijo, da zapisi prihajajo z istega računalnika. Zelo majhna skupina anonimnih komentatorjev hoče ugrabiti internet za izražanje svoje jeze in prepričevanje v svoj prav. Prednjačijo anonimni politični komentatorji, ki brez argumentov fanatično navijajo za brezmadežne “naše” in fanatično žalijo pokvarjene “njihove”.

Moja iskrena zahvala

Vsem dobronamernim in strpnim anonimnim piscem se želim iskreno zahvaliti za čas, ki ga porabijo za pisanje svojih misli, idej in analiz na naši spletni strani. Kulturno razmišljanje pripomore k boljšim in učinkovitejšim rešitvam. Odpira poglede, na katere avtor članka morda ni niti pomislil. Čas komentatorjev je valuta, ki jo mi prodajamo oglaševalcem. Od oglasnih prihodkov živimo. Hvala vam.

Hvala tudi anonimnim komentatorjem in privržencem teorij zarote za izjemno visoko mnenje o meni kot odgovornem uredniku: nemalo vas je prepričanih, da ob dveh ali treh ponoči jaz osebno brišem vaše komentarje pod članki takoj, ko jih zapišete.

Žal vas moram razočarati: takrat zelo trdno spim.

Računalniški sistem, ki omogoča zapis komentarjev, vsebuje seznam besed, ob katerih komentarja ne zapiše avtomatsko, ampak ga mora moderator osebno potrditi. Enako se zgodi tudi vsem komentarjem, ki vsebujejo spletno povezavo, ker se za linkom lahko skrivajo tudi virusi in zlonamerni programi.

Vas zanima nekaj teh besed, ki jih računalnik išče in najde? Seznam je sicer mnogo, mnogo daljši, ampak za občutek, na njem so na primer: janševik, klerokomunajzer, kučanoid, kreten, podgana, pederajs, prasec, sodrga …

Več lahko preberete na PlanetSiol.