U. Urbas, PlanetSiol: Predsednik pozabil na ljudstvo

Borut Pahor je kot predsednik vlade odpovedal, ko je dolg države podvojil,ne da bi mu uspelo s kakšno reformo, kot predsednik republike pa je žal dokončno pokopal upanje ljudi v institucije te države.

Borut Pahor je pred dvema letoma dobil še eno možnost, da se izkaže kot politik. Zdi se, da je ta mesec to možnost zapravil.

Borut Pahor je namreč kot premier Slovenijo pripeljal v takšen položaj, da se njegovi nasledniki ne zmorejo izviti iz spirale visokih obresti in vedno novega zadolževanja. Pahor je kot predsednik vlade napačno ocenil, da bo kriza minila v letu ali dveh, hkrati pa ni razumel, kaj se dogaja v slovenskih bankah. Ker ni zmanjšal državnih izdatkov, si je vsako leto izposodil dve milijardi evrov. Medtem ko je govoril, da bomo za božič 2010 iz krize, je dolgoročno oviral kakršenkoli resen reformni proces.

Ko Borut Pahor spregovori

Borut Pahor je med olimpijskimi igrami v Sočiju javno obljubil, da bo toliko ur neprekinjeno drsal, kolikor golov bodo dali risi. Deset ur neprekinjenega drsanja je zaradi položaja nog v drsalkah po medicinskih in fizikalnih kriterijih dosežek za v knjigo rekordov. Ampak Borut Pahor je javno napovedal, da bo drsal.

Ko Borut Pahor molči

Spoštovani bralci, dovolite mi predstaviti dva primera, za katera menim, da Borut Pahor ne bi smel molčati.

Tolažilna nagrada za neuspešnega pravnika

Najprej Pahorju v bran: res je, da mu je petčlanska izbirna komisija s preglasovanjem (trije so bili zanj, dva proti) predlagala Borisa Štefaneca za novega predsednika protikorupcijske komisije. Če ni hotel zamuditi vseh rokov in končati postopka brez imenovanja novega predsednika KPK, je pač podpisal njegovo imenovanje.

Toda kakšen je smisel funkcije predsednika republike, če “mora” za predsednika protikorupcijske komisije podpisati imenovanje človeka, ki:

– nima nobenih referenc (niti objav niti izjav, ničesar omembe vrednega, kar bi našli internetni iskalniki cobiss.si, najdi.si in google.com),

– je moral zaradi imenovanja za šefa KPK na hitro izstopiti iz vodilne vladne stranke,

– mu ni uspelo postati niti sodnik v Kopru niti notar v Lendavi, niti mu ni uspelo kot kandidatu za “navadnega” okrožnega državnega tožilca,

– od tujih jezikov govori zgolj madžarščino,

– nima nobenih mednarodnih izkušenj, pa čeprav po zakonu o KPK predstavlja Slovenijo v Svetu Evrope, na OECD in pri Združenih narodih na področju korupcije.

Kako naj ljudje zaupajo v takšnega predsednika, če se preprosto vda v takšno manifestno norčevanje iz institucij te države? Kajti, kot je rekel sam, razpis bi si upal ponoviti, a se mu ni zdelo potrebno.

Še več: upam si trditi, da takšen kandidat, kot je novi predsednik KPK, ne bi bil izvoljen v državnem zboru, če bi imeli poslanci to pristojnost. Pa ne zato, ker bi koga ogrožal, temveč zato, ker bi jim bilo preveč nerodno. Pahorju pa ni.

Več lahko preberete na portalu PlanetSiol.