U. Urbas, PlanetSiol: Apokaliptični december 2013

Odločevalci poskušajo skriti histeričen strah pred prihodnjim tednom. Zdravniški izvid, naročen iz tujine, ker domačim zdravnikom zaradi lobijev in stricev ne moremo zaupati, bo razkril zdravstveno stanje slovenskih bank. In kaj bo potem?

Bolezen radodarnih bankirjev

Ključno vprašanje je, zakaj je Slovenijo gospodarska kriza prizadela mnogo bolj kot preostale države. Slovenija je skoraj dve desetletji veljala za zgodbo o uspehu. Jo je prizadel kapitalizem ali lopovščine Slovencev, ki smo jih volili, jim ploskali in jih občudovali kot drzne in uspešne?

Danes prevladuje mnenje, tudi sam se z njim pretežno strinjam, da so glavni krivec za našo bolezen bankirji, ki so direktorjem preveč radodarno dajali posojila v obdobju, ko so si lahko sami sposojali poceni denar v tujini. Za direktorje podjetij prioriteta ni bila razmišljati o razvoju novih storitev in izdelkov, temveč razmišljati, katero podjetje bi s posojili seveda kupili. Šlo je za to, kdo od direktorjev je močnejši, večji, pomembnejši, kdo ima več prijateljev v politiki, ki mu bodo ščitili hrbet in utirali pot njegovim ambicioznim poslovnim fantazmam.

Zapornik na Dobu Bine Kordež, nekoč nagrajeni slovenski menedžer, ki je z ekipo svojih menedžerjev prevzel nekoč paradnega nakelskega trgovca Merkur, mi je poleti 2007 opisal, kaj je zastavil pri banki za večmilijonsko posojilo: “Svoje osebno premoženje. Jaz sem zastavil svoje ime.”

Zato danes v Sloveniji prevladujejo prezadolžena podjetja, ki ne razmišljajo oziroma niti ne morejo razmišljati o razvoju novih storitev in izdelkov. Razmišljajo o tem, kako bodo napraskala denar za poplačilo obresti (ne glavnice) za posojila.

Če imajo bankirji glavobol, zakaj imam jaz težave?

X,Y milijarde evrov, ki jih bo vlada prihodnji teden morala nameniti za dokapitalizacijo slovenskih bank, bomo v prihodnjih desetletjih odplačevali davkoplačevalci. Vsak mesec z visokimi davki. Ker velike in pomembne banke država pač ne more poslati v stečaj, saj bi zdajšnjo negotovost o ugibanju velikosti bančne luknje zamenjala panika. Avstrijci so celo Hypo banko, ki je do neskončnosti korupcijsko obremenjena, minuli mesec spet dokapitalizirali s četrt milijarde evrov.

Spindoktorji so že na delu

Mnenjske voditelje, ki razlagajo vzroke in posledice bolezni radodarnih bankirjev, lahko razdelimo v dve skupini.

V prvi so tisti, ki poveličujejo slovensko pamet in naše lastne moči, ker se bomo sami lahko drago zadolžili, da zakrpamo milijardne luknje neodgovornih bankirjev.

V drugi so tisti, ki vidijo priložnost za nevidno roko evropske pomoči, ki bo Slovenijo ozdravila zablod.

In kaj bo potem?

Angela Janšković Bratušek

Logično razmišljanje nam pravi, da ni nobenega razloga, zakaj bi si kdo želel Sloveniji omogočiti tujo finančno pomoč. Prav tako med vplivnimi v Sloveniji ni nikogar, ki bi si jo želel.

Namreč: domača središča moči tuje finančne pomoči nočejo, saj bi s tem priznala lastno nemoč, kar bi jim vzelo avro nezmotljivosti in posledično vrsto privilegijev.

Evropski politiki pa so prevzeli kitajsko modrost, da je treba le dovolj dolgo čakati na bregu in reka bo sama prinesla trupla. Če se Slovenija ne bo sama skobacala iz blata, v katero se je tudi sama pogreznila, bodo nekoč paradne konje slovenskega gospodarstva za prgišče evrov dobile močne multinacionalke. Samo počakati morajo, kajti mi se bomo zagotovo še kakšno leto obmetavali z ideološkimi vprašanji.

Neizogibno

Kaj bo v soboto, 14. decembra?

Zelo verjetno bo šla še kakšna banka v likvidacijo, morebiti celo stečaj.
Zelo verjetno je, da bodo kakšno manjšo banko priključili kakšni večji banki.
Zelo verjetno je, da bodo kakšno državno banko prihodnje leto prodali tuji banki.
To nima nobene zveze z nacionalnim interesom, to je zgolj neizogibno potrebno zato, da država ne bo bankrotirala, kajti vlada z denarjem iz proračuna dozdajšnjega bančnega stanja ne more več ohranjati.

Več: PlanetSiol