TV SLO, Intervju: Stanislav Zore

Ljubljanski nadškof msg. Stanislav Zore je v pogovoru z Jožetom Možino ob prazniku Velikega šmarna spregovoril o naravi slovenske vernosti, ki ji je zelo blizu čaščenje Marije, po drugi strani pa odgovoril na vprašanje kako to, da v cerkveni hierarhiji ne najdemo žensk. Nadškof je pojasnil kakšno ceno je plačala in še plačuje katoliška cerkev zaradi lastnih napak pa tudi potrošniške družbe, ki ustvarja privid samozadostnosti brez Boga. Odgovoril je tudi na vprašanje s kolikšnimi sredstvi razpolaga ljubljanska nadškofija in kako ta denar porabijo. Govor je tekel še o spomladanskem obisku premiera Cerarja v Vatikanu in uvajanju duha Sv. Frančiška v katoliško cerkev, kar pomeni, da se želi pomakniti v preprostost in skromnost, bliže ljudem.

Nadškof Zore je pojasnil, zakaj ga vidimo z leseno škofovsko palico in kakšen odnos ima Cerkev do delovanja v politiki. Izpostavil je tudi svoja pričakovanja v zvezi z referendumom novele zakona o zakonski zvezi, ki istospolne pare izenačuje tudi glede posvojitev ter pojasnil zakaj se Cerkev tak močno angažira proti zakonu. Glede prihodnosti je zatrdil, da imamo v slovenski naciji in znotraj nje tudi v Cerkvi veliko izrednih in karizmatičnih ljudi, ki so nam lahko za zgled, saj so svetniki našega časa.

Posnetek intervjuja najdete v arhivu TV SLO.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.