Treking Ljubljana – Škofja Loka

Včasih se nam zdi, da se moramo peljati najmanj do Bovca ali pa do Maribora, da lahko izvedemo zanimiv treking. Kaj, ko bi se Ljubljančani v nedeljo po sveti maši ali po zgodnjem kosilu odpravili z mestnim avtobusom do končne postaje “petke” in začeli pot do Škofje Loke?

Trekingi sploh niso samo himalajski. Po  Wikipediji je treking potovanje s pomočjo naših nog po področjih, kjer v glavnem transport s pomočjo vozil ni mogoč. In pot od Ljubljane do Škofje Loke je marsikje taka.

Začnemo lahko na obrobju Ljubljane – lahko je to Podutik, lahko Šentvid, tudi Dobrova pri Viču. Najprej je treba priti na Toško čelo. Pot nas vodi od Toškega čela na Katarino (uradno ime je Topol), od tam na vrh Grmade (vrhu se lahko tudi izognete in si skrajšate pot za slabo uro). Z Grmade se spustite do kmetije Gontar, kjer je lepa priložnost za kakšne domače dobrote. Takoj za kmetijo se začne krajši vzpon na vrh Tošča, najvišjega vrha Polhograjskih Dolomitiv. S Tošča se spustite na Mali Tošč. Sledi mu krajši vzpon na Osovnik, s katerega že vidite Škofjo Loko. Spust do Škofje Loke je lep, po prostranih gozdovih, kjer malo popazite na pravo pot. Sam sem tu večkrat zašel in lezel po kakšnih grapah, a vendar prišel do Škofje Loke.

Iz Škofje Loke imate dobre avtobusne povezave nazaj do Ljubljane. Moja praksa kaže, da za pot potrebujete 8 ur zložne hoje z enournim odmorom za kosilo.

Krasen treking, kot nalašč za praznično nedeljo. Priporočam v vsakem vremenu.

Zemljevid: Polhograjsko hribovje 1:25.000

Foto: Aleš Čerin