Narava in pokrajina (foto): Zasavska sveta gora

Janez Mihovec – Zasavska sveta gora

Že pred več tisočletji je na 852 metrov visokem vrhu  v Zasavskem hribovju stal poganski tempelj. Na njegovih temeljih je v 13. stoletju zrasla krščanska cerkev. V času turški vpadov so okrog nje zgradili mogočen protiturški tabor. Ta morda danes ni ohranjen več v celoti, a nekdanjo utrdbo se prepozna na prvi pogled. Po legendi so Turki tabor poizkušali osvojiti, pa se je braniteljem prikazal sam Kristus in z močno svetlobo oslepil Turke. Ti so zbežali in se nikdar več niso vrnili. Na legendo nas spominjajo podobe v kapelici pod taborom.

Po prenehanju turške nevarnosti ni bilo več potrebe po utrjenem taboru. Na mestu predhodne cerkve so leta 1705 zgradili novo baročno. Ta je brez zvonika. Nekdanji obrambni stolp v bližini so namreč predelali v samostojno stoječ zvonik.

V stoletjih se je Zasavska sveta gora spremenila v božjo pot. To je ostala do današnjih dni. Do Zasavske svete gore vodi vrsta poti tako z moravške kot tudi litijske strani. Na sam vrh pa se lahko pripeljemo tudi z avtomobilom. Tik pod vrhom njo pa je še obsežen planinski dom.