Treba se bo začeti pogovarjati

drzavni_zborV sredo sem prvič v živo na delu videl Cerarjevo koalicijo. Na seji Komisije za človekove pravice v DZ. Nimam najboljšega občutka. Upam, da gre za začetniško ošabnost. Ker se niso hoteli pogovarjati o zlorabah v pravosodju, so zapustili sejo.

Branko Masleša je poslal svojega svetovalca Gregorja Strojina, ki je mislil, da je vrhovni tudi v parlamentu in je bil zelo užaljen (tako, da je hotel kar oditi), ko mu predsednica Irglova ni dovolila drugim vpadati v besedo. Iz njegovega napisanega govora, ki ga je z dramaturško dognanostjo prebral, na kratko izhaja, da je slovensko pravosodje odlično, za njegov nizek ugled v javnosti pa niso krivi sodniki, ampak okoliščine zunaj pravosodja. Kot nekoliko manj odlično je stanje v sodstvu ocenil minister Goran Klemenčič in razkril, da bo, če bo ostal cel mandat, izvedel pomembne spremembe. Ko je to povedal, ga je kot iz frače odneslo neznano kam. Časa za razpravo z nami ni imel. Mu štejem pa v plus obljubo, da nas bo sprejel – upam, da ima v mislih pogovor in ne predavanja.

Nato smo spregovorili preostali.

Zakaj se koalicija ter vsi tisti, ki menijo, da je slovensko pravosodje dobro, nočejo javno soočiti z argumenti Odbora 2014? Na svoji strani imajo eminentno pravno ekipo, ki pokriva več kot 90% najvišjih t.i. pravniških funkcij v državi in predpostavljam, da so vrhunski pravni igralci.

Si predstavljate, da bi Nemci kot svetovni prvaki v nogometu, ko bi dobili za nasprotnika Slovenijo, rekli, da z nami že ne bodo igrali, ker nimamo pojma? Cel svet bi se jim rogal, pa čeprav so svetovni prvaki. Seveda Nemcem kaj takega ne pride na misel. Če nas bodo dobili za nasprotnika, bodo naredili vse, da nas premagajo na igrišču.

Ali morda večinski del pravniške elite misli, da bo vse ostalo tako kot je, če se o stanju v pravosodju ne bo govorilo? Ali mislijo, da lahko z ustrahovanjem utišajo krike krivic, ki jih delajo mnogi sodnice in sodniki ter tožilke in tožilci?

Ta vlak je že odpeljal. Sodnih zmot in zlorab je bilo preveč. Treba se bo začeti pogovarjati in skupaj poiskati poti za preprečevanje zlorab v pravosodju. Prej ko bodo to spoznali, boljše bo za vse – tudi zanje.

Žoga je pri njih, mi ponujamo roko sodelovanja in fair play, ki ga pričakujemo tudi od njih, poklicnih delivcev pravice.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.