Dve decembrski veličastni nebesni igri

Približuje se trenutek, ko bosta trčila planeta Jupiter in gospodar prstanov Saturn. Ta veliki dogodek (astronomsko temu rečemo velika konjunkcija) se bo zgodil 21. decembra ob zahodu Sonca.

Katastrofe ne bo! Oba planeta bosta, gledano z Zemlje, le navidezno blizu. V resnici je Jupiter 890 milijonov kilometrov, Saturn pa kar 1,6 milijarde kilometrov od nas. Jupiter porabi za obhod okrog Sonca nekaj manj kot dvanajst let, Saturn pa nekaj manj kot trideset let. Igra, ki se bo dogajala, je bolj podobna kazalcem na uri. Planeta se vedno bolj približujeta in zato ju lahko opazujemo že vsak jasen dan v decembru, da bomo doživeli dinamiko vesolja in lepoto celotnega stvarstva.

Med soboto, 19., in sredo, 23. decembra, sta Jupiter in Saturn manj kot 0,3 stopinje narazen (ali 18 ločnih minut). Najbolj se zbližata v ponedeljek, 21. decembra, na 0,1 stopinje (ali na 6 ločnih minut). To je le petina premera polne Lune (polno Luno vidimo pod kotom 30 ločnih minut).

Jupiter in Saturn se bosta naslednjič srečala šele 15. marca 2080

Približevanje se bo odvijalo na jugozahodnem nebu in opazovanje začnimo že takoj po sončnem zahodu okoli 16.45. Jupiter in Saturn bosta le dobrih 15 stopinj nad obzorjem, zato se moramo podati na kakšno vzpetino, da bomo imeli jugovzhod čist. S seboj ne pozabimo vzeti daljnogleda (npr. 10 x 50) in teleskopa, če ga imamo. Oba akterja bosta v zornem polju okularja in ob tem bomo lahko opazili še njune podrobnosti. Seveda bo tudi fotoaparat dobrodošel, da si naredimo spominsko sliko.

Če bomo prisostvovali lepi in veličastni igri Dinamika narave, imejmo pred očmi, da bo naslednje tako srečanje šele 15. marca 2080. Pred tem pa je bilo tako srečanje 16. julija 1623. Torej tega ne zamudimo.

Veličastno sliko na nebu bo v teh dneh dopolnjevala Luna, ki se bo debelila, više gori nad Luno bo svetil rdeč biser – to bo planet Mars, na vzhodu pa bo počasi vzhajalo ozvezdje Oriona s znamenito Orionovo meglico M 42, kjer je porodnišnica zvezd. Ko bomo opazovali, pa je modro, da si zapišemo opazovanje in misli ob tem, da bomo imeli za spomin.

Skupnega opazovanja ne bo, observatorij Golovec bo poskrbel za prenos po spletu

Ta dogodek je lahko izziv, da šole izpeljejo kakšno skupno opazovanje, a to bo težko, v bistvu nemogoče, ker imamo zdravstveno krizo. Predlagam, da učence in dijake spodbudite, da sami opravijo opazovanje in napišejo poročilo, morda tudi kakšnemu spretnemu učencu ali dijaku posodite teleskop, če ga imate. Pobrskajo naj po internetu.

Pri vsem tem pa smo omejeni na občine (vsaj za zdaj) in težko bo najti povsod odprto mesto proti jugozahodu. Npr. v ljubljanski občini gremo lahko na Prežganje in Janče (pa še kam), ki so znotraj meja občine, in ker je dogodek takoj ob sončnem zahodu, smo lahko doma že pred 21. uro.

Če bomo šli na teren, potem ne pozabimo, da potrebujemo zelo toplo obleko in obilo dobre volje, saj bo srečanje nizko na jugozahodu in tam lahko ozračje zelo migeta.

In še pomembno obvestilo: astronomski observatorij Golovec bo srečanje planetov Jupitra in Saturna prenašal po spletu, in to s primerne lokacije, saj se na Golovcu dogodek ne bo videl. Poglejte na internetno stran observatorija na Golovcu in boste pred srečanjem našli vse napotke. Tako boste lahko iz domače sobe opazovali astronomski dogodek leta. Če boste pobrskali po internetu, boste gotovo našli, da ga bo še kdo prenašal.

Vreme ima svoje muhe, zato iščimo v teh dneh lepo vreme in opazujmo.

Ne pozabimo na zimski meteorski roj Geminidi

Med 12. in 13. decembrom bo Zemlja zaplula v prašen oblak in tedaj bo maksimum meteorskega roja. Nekaj utrinkov lahko ujamete tudi pred tem datumom in po njem. Matično telo Geminidov je asteroid 3200 Phaethon, ki ima premer 5,1 kilometra in obhodno dobo okoli 523 dni. Geminide so prvič opazovali že leta 1862. Leta 1877 so ocenili ZHR (število meteorjev na uro) na 14, v začetku 20. stoletja na 20, trideset let pozneje pa že na okoli 50, pozneje pa celo na osemdeset meteorjev na uro. Opazovanja kažejo, da je roj vsako leto močnejši in tudi letos ne bo nič drugače.

Luna ne bo motila; moramo ven iz mesta. Roj se imenuje po ozvezdju Dvojčkov, ki se v latinščini imenujemo Geminidi, ker če potegnemo sledi meteorjev nazaj, od koder so prišli, pridemo v ozvezdje Dvojčkov. Čim temnejša bo lokacija, tem bolje bo. Ne pozabite na fotoaparat in opazovalni dnevnik ter toplo, toplo obleko …