Če je le mogoče ostani doma in opazuj skrivnosti zvezdnega neba

Samoosamitev si lahko polepšamo, če se zvečer, ponoči ali zgodaj zjutraj ozremo v nočno nebo ali čez dan sledimo potovanju Sonca preko neba.

Kakor so na različnih krajih razni glasbeniki z oken in balkonov polepšali dneve in razvedrili ljudi, lahko si polepšamo večer ali dan tako, da se ozremo v nočno nebo ali pa čez dan sledimo potovanju sonca preko neba. Tako se bomo razvedrili in bomo lahko se vprašali o vesolju in začutili lepoto in urejenost vesolja. Posebno, če si bomo opazovanje zapisali in ga dopolnili z brskanjem po literaturi  ali internetu. Opazovalni kraj je odprto okno v stanovanju ali na vrtu. Opazovalno orodje (instrument) je prosto oko in če imamo kakršen daljnogled [sedaj je prilika, da ga uporabimo, posebno, če smo pozabili nanj in se nabira nanj prah (npr. 10×50), morda pa imate kje pozabljen teleskop)].

Opazovanje planeta Venere, ki je marca  in aprila Večernica

Kmalu ko zaide Sonce se ozrimo proti vzhodu in na nebu bo žarela svetla »zvezda« planet Venera. Ob sedmih zvečer bo Venera okoli 330  nad obzorjem, ko se bo še bolj stemnilo, bo zažarela kot bel biser. Zanimivo jo je pogledat še kakšno uro kasneje in si opažanja zabeležiti. Vajo ponavljamo več dni in opazili bomo spremembe v času zahajanja. Najbolj zanimivo bo od 26. do 29. marca. Tedaj bo Venera ob večerni zori visoko na nebu  (približno 350 nad obzorjem) in na nebu bo tudi že ozek srp Lune. 28. marca bosta Venera in srp Lune najbolj skupaj. Pri Luni bomo opazili poleg svetlega srpa še ostali del Lune v pepelnati svetlobi. Lep prizor na odru nočnega neba bo v petek 3. aprila poldrugo uro po odhodu Sonca, ko bo lepa Venera v gosteh v grozdju zvezd v Plejadah ali Gostosevcih [to je odprta zvezdna kopica].

Opazovanje predstave ob zori, ki smo jo žal zamudili

V sredo 18. in v četrtek 19. marca ob jutranji zori poldrugo uro pred (okoli 445 h zjutraj)  vzhodom Sonca smo lahko opazili proti jugovzhodu tri planete skoraj v ravni črti in sicer Saturna, Jupitra in Mars. Z njimi kramlja zadnji krajec Lune. Najsvetlejši med njimi je planet Jupiter. Mars pa sveti rdečkasto in je manj svetel, ni izrazit. Zabavno bo 20. marca ko bosta blizu skupaj Jupiter in Mars. Predstava je lepa, a skriva nekaj težav: vstati je treba iz tople postelje in imeti malo sreče, da se iz našega okna ali terase vidi proti jugovzhodu. Pa to še ni vse, še toplo se moramo obleči in se potruditi, da igralce najdemo, ker opazovanja niso na narejena na daljinca. Toplo priporočam pri opazovanjih, da jih večkrat ponovite in si opazovanje zabeležite z vsemi podrobnostmi, tudi razmišljanja, ki se ob tem pojavijo. Ne pozabite narediti tudi kakšno sliko. O planetih pa si poiščite na internetu. Čas pa bo kar hitel …

Igra s Soncem: Proučevanje dolžine sence in kota Sonca čez dan

Vzemite ravno palico (dolžina naj bo okoli 20 cm, lahko je tudi večja ali manjša) in jo pravokotno zapičite na ravno podlago (ravna tla, desko…) in začnete meriti dolžino sence palice vsako uro čez dan. To je osnovna ideja. Če imate okno ali teraso odprto proti jugu, lahko vzamete dolžino palice npr. 5 cm in jo daste pravokotno na karton in merilna naprava je narejena ter jo lahko postavite na okensko polico. Na koncu sence delajte pike in dobili boste graf dolžine sence odvisne od časa.

Začnete npr. ob 9do zahoda Sonca. Kote Sonca nad obzorjem čez dan pa določite lahko na več načinov. Na papir si narišete podoben pravokoten trikotnik, ki ga sestavljajo kateti višina palice, dolžina sence, ki sta pravokotni druga na drugo, konca katet pa povezuje hipotenuza, ki predstavlja Sončni žarek in nato s kotomerom izmerimo kot med hipotenuzo in  kateto, ki je senca (glej skico).

Če smo vešči v kotnih funkcijah, pa uporabimo tangens kota. Za meritve si naredimo tabeli za dolžino sence in za kot. Če imate veselje pa narišete grafa dolžina sence(čas) in kot Sonca (čas) [glej primera grafov l(t) in α(t)].

Začetek pomladi je 20. marca (petek), zato predlagamo, da merite tedaj oziroma v soboto ali nedeljo ali okoli tega datuma. Seveda pa morate upoštevati vremenske pogoje. Meritev lahko izpeljete katerikoli dan. Ne pozabite na kakšno sliko. Tale igra s senco je primerne za otroke, saj lahko oni pike delajo na koncu sence itd.

Z opazovanjem in meritvijo boste začutili dinamiko vesolja in njegovo lepoto.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.