Avgustovska veseloigra: Živeli utrinki

Spomin na letošnji julijski komet Neowise, ko je obiskal Triglav. Slikal Samo Kham s Kanjavca (2569 metrov nad morjem), 11. julija 2020 zjutraj.


Utrinki nastanejo, ko delci prahu, ki ga za seboj pušča komet Swift-Tuttle, zadenejo gornje plasti Zemljine atmosfere in se pojavijo kratki svetlobni bliski.

Vstopnina: dobra volja, veselje do opazovanja, topla obleka, čaj ali kava, kakšna primerna dobrota za pod zob, kakšen daljnogled (neobvezno). Otroci imajo stoodstoten popust.

Predlog: sestavite opazovalno ekipo, da bo opazovanje bolj živahno.

Uvod

Kjer koli smo, smo v objemu Narave (Stvarstva), zato jo občudujmo ter razmišljajmo, kje smo mi, saj smo del Stvarstva. Zato vam predlagamo, da v avgustu uživate v veseloigri Živeli utrinki. Velika dvorana je pod zvezdnatim nebom, nekje zunaj soja luči, morda na kakšnem hribu, gori ali travniku – tam se zazrite nočno nebo. Pomislite na sv. Frančiška in na njegova brata Leona in Junipera, ki so nad Assisijem na Carceriju občudovali zvezdnato nebo, ter na Sončno pesem.

Prvo dejanje

Ogrevanje. Ko ste na izbranem mestu, začnite prodirati v globino nočnega neba. Naprej s prostim očesom preletite svetel lok čez nebo: Rimsko cesto. Žarela bo v neštetih raznobarvnih biserih, lepo boste opazili njeno razgibanost, njene svetle in temne predele. Tu smo doma, kakih 26 tisoč svetlobnih let od središča galaksije, okoli katero z osončjem hitimo s hitrostjo 260 km/s. Zavedati se moramo: če bi s to hitrostjo potoval vaš avto, bi bil v eni sekundi iz Ljubljane v Portorožu in nazaj. Naše osončje v eni minuti prepotuje 15.600 km okoli središča galaksije.

Naše Sonce je le ena izmed štiristo milijard zvezd, ki sestavljajo to ovalno galaksijo, ki kolovrati po vesolju. Ko boste tako ležali (npr. v travi) in zrli v nebesni svod, boste oplazili na koncu Rimske ceste (proti jugu) svetlo »zvezdo«, ki pa ni zvezda, ampak planet Jupiter, levo od njega pa bolj »nežno« planet Saturn. Popotovanje po Rimski cesti lahko popestrite z daljnogledom (npr. 10 x 50) ali teleskopom, ki je morda že dalj časa spal v kakšni omari.

Drugo dejanje

Spomin na letošnji julijski komet Neowise Slikal Samo Kham s Krvavca, 22. julija 2020 zvečer.

Glavno dejanje veseloigre Živeli utrinki se bo odvijalo sredi avgusta.

Kot vsako leto tudi tokrat Zemlja okrog 12. avgusta potuje skozi pas mikroskopskega prahu, ki ga za seboj pušča komet Swift-Tuttle med nenehnim potovanjem v bližino Sonca. Ko delci tega prahu zadenejo gornje plasti Zemljine atmosfere, povzročijo kratke svetlobne bliske, ki jih imenujemo utrinki. Zdi se, kot da avgustovski utrinki rojijo (kot nekakšne čebele) okoli ozvezdja Perzej, zato jim pravimo Perzeidi. Letos se bodo najpogosteje pojavljali v noči s srede, 12., na četrtek, 13. avgusta, ko bo svetil Lunin srp, ki bo zakril le najbolj šibke utrinke. Opazovanje začnite tri ure potem, ko Sonce zaide in je ozvezdje Perzej nad severovzhodnim obzorjem. Opazujte s prostimi očmi, daljnogled ima premajhno zorno polje. Ker bo nekoliko nagajala Luna (34-odstotna, vzšla bo po polnoči) se namestite tako, da bo za vami (za hrbtom).

Noči so hladne, zato topla obleka (pa tudi spalna vreča) ne bo odveč, posebno če bodo v »ekipi« otroci. Predlagam, da utrinke štejete in si kaj zapišete v opazovalni dnevnik (vreme, kakšno misel, razmere za opazovanje, kraj …). Ne pozabite na fotoaparat, malo pobrskajte po internetu, kako se da ujeti utrinek. Srečno na lovu. Če boste opazovali vso noč, boste kakšni dve uri pred vzhodom Sonca opazili nad severovzhodni obzorjem zelo »svetlo zvezdo«, to je Danica, planet Venera. Utrinke lahko opazujete tudi pred maksimumom in po njem; če jih boste opazovali večkrat, boste opazili njihovo dinamiko.

Tretje dejanje

Rimska cesta s Kanjavca (2569 metrov nad morjem) Slikal Samo Kham, 11. julija 2020 zjutraj.

Urejanje doživetja. Če si boste kaj zapisali, lahko poročilo pošljete uredniku Blažu Lesniku (<[email protected]>) ali avtorju oddaje Borisu Khamu (<[email protected]>) na Radio Ognjišče in ga bomo objavili v oddaji Zanimivosti nočnega neba, ki je na sporedu vsak prvi petek v mesecu od 17. do 18. ure.

Ozrite se v nebo, ne bo vam žal!

Predlagam, da pred odhodom na teren še pobrskate po internetu za kakšno zvezdno karto, da bo opazovanje boljše npr.: https://heavens-above.com/skychart2.aspx?lat=46.05&lng=14.5069&loc=Ljubljana&alt=0&tz=CET ali https://stellarium-web.org/