Tradicionalna družina bo preživela tudi A. Bratušek

bratusekOdprto pismo predsednici slovenske vlade, gospe Alenki Bratušek!

Kot osebo, ki opravlja najbolj vplivno in najbolj odgovorno funkcijo v državi vas spoštujem in se vam zahvaljujem za vse dobro, kar na tej funkciji storite za našo državo.

Kot osebo, ki ruši moje vrednote in vrednote velikega dela prebivalcev Slovenije, pa vas, žal, ne morem spoštovati. Pravite namreč, da tradicionalen pogled na družino v teh časih ne zdrži več. Zanima me, na čem je osnovana ta trditev? Katera študija govori v prid vaši trditvi, koliko in katere raziskave so bile narejene v tej smeri? Upam namreč, da še imate v spominu zgodovinska dejstva o družbah, ki so se uprle osnovnim moralnim načelom – in propadle!

Klasična družina, torej skupnost mame, očeta in otrok, ni zaman dobila naziva tradicionalna. Le ta oblika družine je namreč obstala skozi tisočletja. Še več – le ta oblika družine je zagotavljala obstoj družbe skozi tisočletja. In je zato postala tradicionalna (Slovar slovenskega knjižnega jezika na prvem mestu za izraz tradicija pravi: kar se je ustalilo v življenju kake skupnosti s prenašanjem iz roda v rod; navada, običaj). Torej tradicionalna družina ni pogrutavščiva tistih, ki se ne strinjamo z redefinicijo družine in ki pravimo, da izraz družina ne pripada skupnosti dveh oseb istega spola z otroki.

Če pa že imate namen rušiti dosežke tisočletij, še nekaj predlogov:

Tradicionalen pogled na davke v teh časih ne zdrži več. Nekateri jih ne plačujejo, nekateri jih priredijo po svoje, nekateri jih ne priznajo … Naj davki postanejo stvar odločitve vsakega posameznika, naj se vsak sam odloči, koliko in komu bo plačal.

Tradicionalen pogled na sodstvo danes ne zdrži več. Če je lahko nekdo obsojen brez enega samega otipljivega dokaza in če je človek kriv že samo z obtožbo (v nasprotju z enim temeljnih pravil prava, izhajajočih iz prvih stoletij našega štetja, da je človek nedolžen, dokler se mu ne dokaže krivda), potem sodstvo potrebuje redefinicijo. Lahko pa ga kar nadomestimo z novinarstvom…

Tradicionalen pogled na lastnino v našem času ne zdrži več. Če si lahko nekdo prilasti ogromne vsote denarja, podjetje, in za to nikoli ne odgovarja (in celo ni preganjan); če lahko vsak po svoje priredi podatke o lastnini (glede na višino davka, višino plačila vrtca …) – potem z obstoječimi zakoni nekaj ni v redu.

Tradicionalen pogled na gradnjo ne zdrži več. Črne gradnje nekaterih se vedno znova in znova izognejo rušenju, na drugi strani pa človek desetletja ureja spremembo namembnosti ali čaka na gradbeno dovoljenje. Naj gradi vsak po svojih željah, le zakaj imamo “zastarel” zakon?

Ja, tradicija ni sama sebi namen! Je potrdilo nečesa, kar se je skozi rodove izkazalo kot najboljše, najbolj obstojno in obenem tisto, ki (edino) obstoj sploh zagotavlja. Zato vas prosim: ne zametujte tradicije. Kajti brez nje ne bi bilo nikogar, ki bi mu lahko vladali! Tradicionalna družina je preživela že mnogo (še težjih) časov. In bo tudi našega!

Dejali ste tudi: “Družine in otroci nimajo politične stranke, imajo pa zavezo, da bom kot predsednica vlade jaz njihov zagovornik:” Kot prvo me prizadane, da zanikate obstoj stranke Nova Slovenija, ki si edina v polnosti prizadeva za družino. Zanikate tudi obstoj nestrankarskih organizacij, ki so že ogromno naredile za družino in otroke, kot so npr. Družinska pobuda, Civilna iniciativa za družino in pravice otrok, zavod Iskreni.net. Morda pa teh organizacij ne želite priznati, ker delajo v nasprotju z vašim pogledom na družino?

A obstaja kanček upanja! Pravite, da boste zagovornik otrok. Čestitam k tej odločitvi in v prihodnjih dneh pričakujem zakone, ki bodo prepovedali uboj nedolžnih (nerojenih) otrok; mamam omogočili prijaznejši delavnik in vsem staršem dostojno plačo, da bodo lahko poskrbeli za otroke; omogočili gradnjo novih vrtcev; pocenili “brezplačno” šolanje; … In konec koncev vsem otrokom omogočili to, kar si najbolj želijo in kar je zanje najboljše (dokazano z raziskavami!) – imeti očeta in mamo, pa čeprav morda ne živijo skupaj.

In če želite biti zagovornica družin: sprejmite ukrepe, s katerimi boste spodbujali in zaščitili družino “kot eno največjih vrednot in temeljno celico naše družbe”, namesto da to rušite!