Težave naših politikov in sodnikov z integriteto

Težave naših politikov in sodnikov z integritetoV naših krajih zelo pogosto govorimo o integriteti. Zlasti politiki s to tujko radi opisujejo svoje politične sopotnike in po strankarskem ključu ustoličene uradnike v državni upravi ter menedžerje v državnih gospodarskih družbah. Političnim nasprotnikom integriteto seveda odrekajo. Pri sodnikih je naravnost nepredstavljivo, da bi si kdorkoli drznil podvomiti o njihovi integriteti. Kaj je pravzaprav integriteta? V Verbinčevem Slovarju tujk piše, da je integriteta popolnost, celotnost, poštenost, neomadeževanost.

Zakonodajna in izvršna veja oblasti

O integriteti predsednika vlade, ministrov in koalicijskih poslancev, vključno s poslancema narodnostnih manjšin, z njihovim lahkotnim poigravanjem, po balkansko povedano: zajebavanjem, pri izpolnjevanju ustavne odločbe o financiranju obveznega šolskega programa, ne bomo zgubljali besed. Integriteto jim po vsem, kar se je dogajalo, lahko prizna samo mentalno motena oseba. Prosvetni minister, avtor protiustavne zakonske alineje, še kar vlada, sklicujoč se na strokovnost pravnih svetovalcev in svojo integriteto. Ministrski predsednik, ki je šel preverjat svojo integriteto v Vatikan, mu še naprej zaupa, ker naj bi šlo pri neustavni zakonski alineji samo za »nekoliko drugačno mnenje« pravnikov.

Tudi o integriteti ministrice za infrastrukturo menda ne bi smeli imeti pomislekov, še zlasti zato ne, ker se tako nesebično zavzema za upokojence. Od kdaj so upokojenci infrastruktura, je nadvse zanimivo vprašanje in vsekakor slovenska posebnost. O srečna severna Istra, ki te ministrica za infrastrukturo napaja z zdravo pitno vodo! Razpadajoča železniška proga proti Kopru spada v njen resor, zato je ona objektivno odgovorna za onesnaženje vode v rižanskem zajetju. Prav ona, ki je zaslužna, da je zdrava pitna voda postala ustavna pravica, je objektivno odgovorna za zastrupljanje vode.

Čeprav je bila zdajšnja infrastrukturna ministrica pred leti na finančnem ministrstvu odgovorna za državni proračun, so računske operacije z velikimi denarji, ki jih zdaj obrača (bi jih rada obračala) na infrastrukturnem ministrstvu, njena šibka točka. Finančni minister jo je pred nedavnim namreč opomnil na njeno »malenkostno« napako. V zakonu o državnem poroštvu, ki ga je ministrica predlagala, sploh ni podatka o predvideni vrednosti investicije v severni del tretje razvojne osi.

Poroštvo na lepe oči ali ponavljanje starih praks ali kaj tretjega – ministrica z integriteto in znanstvenim nazivom magistra pa še kar vlada.

Obrambni minister še naprej vlada mimo interesov Slovenije in Nata

Minister za obrambo je zaradi nerazumno dolgega in visokim idealom predanega ministriranja ter izgorevanja za blaginjo upokojencev svojo integriteto za krajši čas izgubil. Zloraba varnostno-obveščevalnih služb in zabrisana meja med opisovanjem resničnih dogodkov ter fikcijo, sta mu skoraj spodnesli ministrski stolček. Poslanci so v strahu pred padcem vlade in morebitnimi predčasnimi volitvami, predvsem pa pred izgubo svojih sanjskih služb, ministrovo integriteto našli in mu jo nemudoma vrnili. Tako lahko še naprej vlada mimo interesov Slovenije in Nata.

Nesramno zavajanje državljanov z »enakimi možnostmi« je stalnica aktualne ministrice za enake možnosti

Ministrica za enake možnosti je svojo integriteto razkazovala že na mariborski upravni enoti s prepovedjo nastopa hrvaškega glasbenika. Ministrstvo za enake možnosti! Takšno poimenovanje ministrstva, kot ga imamo Slovenci, bi si bil sposoben izmisliti samo še Orwell. Nesramno zavajanje državljanov z »enakimi možnostmi« je stalnica aktualne ministrice kot tudi njenih predhodnikov. Za krinko enakih možnosti so prizadevanja za različne pravice in diskriminacijo državljanov z ozirom na njihov spol.

Pripravlja se sprememba pokojninske zakonodaje, s katero bodo (protiustavno?) spet pozitivno diskriminirane ženske. Odmerni odstotek za izračun pokojnin naj bi ženskam s 60,25 % na 63,5 % zvišali takoj, moškim pa bi zviševali s sedanjih 57,25 % na 63,5% postopno vse do leta 2025. Krivica na krivico, še zlasti do tistih upokojencev, ki so jim odmerili pokojnino po veljavnem 57,25 odmernem odstotku. Kaže, da se bodo moški lahko izognili krivici pri odmeri pokojnine le s spremembo spola, kar menda omogoča taisto ministrstvo za enake možnosti. Strokovnost in integriteto ministrice je razgalil tudi Fiskalni svet z ugotovitvijo, da je predlagana sprememba pokojninskega zakona brez projekcije finančnih učinkov, ki utegnejo biti katastrofalni.

Politiki z namišljeno integriteto 2. avgusta objokujejo pobite Rome in Sinte, vendar samo tiste, ki so jih med drugo svetovno vojno pobili nacionalsocialisti. Nočejo pa videti tistih žrtev, ki so jih pobili naši komunisti, in ki jim še danes odrekajo pravico do groba. Ob evropskem dnevu spomina na žrtve totalitarizmov (23. avgusta) prekipevajo od sočutja do žrtev nacionalsocializma in fašizma, namerno pa spregledajo žrtve komunizma.

Sodna veja oblasti

Astrea, grška boginja pravice, bi morala sneti prevezo s svojih oči, da bi tudi videla, in ne samo slišala, kaj se dogaja na slovenskih sodiščih – od vrhovnega do zadnjega okrajnega. Zgrožena bi bila nad trenutno gonjo zoper vrhovnega (in nekdanjega ustavnega) sodnika, sodnika z nedvomno integriteto. Na marsikaterem sodišču bi v množici sodnic zaman iskala sodnike. Presenečena bi si ogledovala fotografije sodnice v pionirski togi in sodnikov na srečanju simpatizerjev politične stranke – dedinje totalitarne partije. Neuspešno bi iskala delikte na neznanem kraju in v neznanem času, drznila bi si povezovati storitev prvega zločina in naklep drugega, ki sta imela enak motiv na istem kraju in pri istem osumljencu.

Ko govorimo o integriteti sodnikov, nikakor ne moremo in ne smemo prezreti mariborskega sodišča. O kakovosti mariborskih sodnikov in sodnic veliko pove statistika, ki zajame številne kršitve človekovih pravic, dokazane na višjih stopnjah sodišč. Zelo zanimiva mariborska posebnost je tudi ta, da sta za isti zelo razvpiti delikt ovadena tako znani kot neznani storilec. Vrhovno sodišče s svojo avtoriteto in vrhovni sodniki s svojo integriteto so odločili, da mariborskemu sodišču ne moremo več zaupati. Je to vse? Kje so sankcije? Kdo bo napravil red iz vzpostavil zakonitost v Mariboru?

Sodniku, ki načrtno zlorablja pravosodje, je potrebno pokazati vrata?

Bivši mariborski župan si bo menda moral priskrbeti mesečno vozovnico za relacijo Maribor-Novo mesto, kamor se bo odslej vozil na sodne obravnave, ki so jih zakuhali še v Mariboru. Mar se res ne da (ali se noče) sodniku, ki je osumljencu in obtožencu načrtno grenil življenje s številnimi zlorabami pravosodja in ga celo spravil ob mandat državnega svetnika, pokazati vrat? Zdravnike suspendirajo, duhovnike laizirajo, učitelje vržejo na cesto, vojaške časnike prestavijo na »stranski tir«, le sodniki ostajajo nedotakljivi.

Nesmisel odločitve vrhovnega sodišča poskusimo prestaviti v druga okolja. Prvi primer, nadrejeni v neki ustanovi ali podjetju vrši mobing nad podrejenim delavcem. Rešitev: podrejeni mora zamenjati delovno okolje. Drugi primer, vzgojitelj ali trener ali duhovnik zlorablja mladoletnika. Rešitev: mladoletnika prepišemo v drug internat, mladega športnika v drug klub in mladi vernik naj zahaja v sosednjo župnijo.

Predsednik republike

Moja draga Slovenija, po starosti sicer spadaš med polnoletne, a zaradi naših oblastnikov, ki se neprestano hvalijo z integriteto, izgledaš kot nevzgojena smrklja. Predsednik republike je pred kratkim Hrvaško okrcal, da se obnaša kot razvajeni otrok. Morda se res obnaša tako. Res pa je tudi, da jo je prav on razvajal. Potrebno je dostaviti, da je hrvaška razvajeni otrok, ki ve, kaj hoče, ki se zna zasukati na diplomatskem parketu. Skratka, je razvajenka, ki zna vzbujati simpatije. Slovenija pa je neprijetna smrklja, ki ne ve ,kaj hoče, ki se kuja in cmera, da je nihče ne mara, ki nespametno in neuspešno išče zavezništvo le pri ruskem medvedu, v Moskvi in pod Vršičem.