Teorije Pahorjevih zarot

Borut Hočevar v tiskani izdaji tednika Žurnal trdi, da je Pahorjeva obljuba Američanom, da bodo gradili novo slovensko nuklearko genialna.

Ja, Pahor pa zna z Američani. To so pokazale ameriške depeše, ki prek WikiLeaksa curljajo v javnost. Pahor je Američanom namignil, da bi lahko čez nekaj let dobili mega posel v Sloveniji. Gradnjo nuklearke.Genijalna obljuba! Zakaj? Prvič, ker je drugi blok nuklearke še v oblakih in nihče ne ve, ali ga bomo sploh kdaj gradili. Saj še nismo niti začeli zares razmišljati o njem.

Najprej nas čakajo prepiri. Rdeči energetski lobi se bo sprl z oranžnim glede tega, kdo bo direktor novega NEK. Takšen spor lahko povsem ohromi gradnjo. In kdo vse jo lahko še prepreči? Avstrijski okoljevarstveniki in italijanski zagovorniki plinskih terminalov. Če pa odpovedo vsi našteti, ima Pahor asa v rokavu – prijateljico Kosorjevo. Če se zmenita, bi Hrvatje protestirali zaradi nove nuklearke na potresnem območju pred vrati Zagreba. Pa tudi če bi Jadranka Borutu odklonila uslugo, nuklearke ne bomo gradili – ker ne bo denarja. Pahorjev Križanič je nagrmadil toliko kreditov, da Sloveniji kmalu ne bo nihče več posodil niti prebite pare.

In drugič, Pahor je skrbno izbral, komu bo namig posredoval. Ne izkušenemu diplomatu, ki bi takoj spregledal prozorno igro, pač pa odpravniku poslov, ki le zvesto zabeleži slišano. Da se mu je priliznil, jo je Premier mahnil kar čez cesto k uradniku na dom, čeprav je to v nasprotju z vsemi diplomatskimi protokoli.

In kaj je Pahor dobil v zameno? Najbrž marsikaj, med drugim pa tudi obstanek na oblasti. Saj se ve, mar ne: vladaš lahko samo, če te ljubi Cia. Zdaj je jasno, zakaj Pahorja ne more nihče zamenjati, pa čeprav se mučijo Kučan, Golobič, eldeesovci, Sebastijan Jeretič … In zdaj je tudi jasno, zakaj se je Pahor nekoč na vse pretege trudil, da bi imel ob sebi znamenitega amerikanofila Rupla.

Vir: tiskana izdaja tednika Žurnal