Te dni nas navdušuje vrhunski šport, ki občasno postreže zgodbami iz zakulisja

Greif o o škodljivosti vrhunskega športaV dneh svetovnega nogometnega prvenstva v Rusiji se lahko ljubitelji nogometa navdušujemo nad vsemi čari največjega športnega dogodka na svetu, ki občasno postreže tudi z zgovornimi zgodbami iz zakulisja dogajanja.

Zmerna telesna vadba je dober recept za izboljšanje počutja ali celo za zdravljenje določenih bolezni kot je na primer depresija. Če tako rekoč ni dileme o tem, da je zmerna telesna vadba osnovni promotor zdravja, pa nastane dilema okrog tega, kje so zdrave meje športa in ali je vrhunski šport celo škodljiv.

Vrhunskega športa nihče ne priporoča za krepitev zdravja

Telesne in športne vadbe se v osnovi razlikujejo po zahtevnosti in intenzivnosti. Če vzamemo za primer dnevno zmerno kolesarjenje v službo in nazaj, je to nekaj drugačnega kot dvakrat tedensko bolj intenzivno rekreativno kolesarjenje, ki pa se nadalje bistveno razlikuje od resnega ukvarjanja s športnim kolesarstvom, kaj šele s tekmovanji na največjih več tedenskih dirkah. Določiti meje zdravega v športu je tako rekoč nemogoče in tudi nesmiselno. Enoznačnih odgovorov vsekakor ni, saj se športne panoge razlikujejo, so pa nekateri skupni imenovalci, ki veljajo za mnoge športe in jih velja omeniti.

Vrhunskega športa tako rekoč nihče ne priporoča za krepitev zdravja, pri čemer se morda zdi protislovno trditi, da le-ta lahko škoduje zdravju. Šport, toliko bolj vrhunski, je vsekakor izjemna in pogostokrat tudi lepa izkušnja, vendar je tudi v mnogih ozirih zelo zahtevna in tvegana ter za zdravje ogrožajoča dejavnost. Šport ni nekaj abstraktnega, kot je lahko razmišljanje o njem, ampak povsem realnega, zato ga je smiselno tako tudi obravnavati.

Če samo pomislimo na to, kako je potrebno trenirati telo vrhunskega športnika, kaj vse mora športnikovo telo ob tem prenesti in izkusiti ter kakšne napore zdržati, potem ni nobenega dvoma, da je vrhunski šport svojevrstno mučenje telesa. Telo vrhunskega športnika in vse njegove senzorne informacije so prvi pokazatelj, kakšne so lahko posledice vrhunskega športa. Da profesionalni šport dela škodo telesu, je pred časom izpostavil tudi nekdanji smučarski as Jure Košir.

Vrhunski šport terja svoj davek in pušča posledice na telesu

Na nezanemarljivost posledic na telesu, ki jih pušča vrhunski šport, kažejo tudi raziskave s področja športa, saj se poškodbe in kronične bolečine, ki so posledica poškodb, kažejo kot glavni razlogi za prenehanje športne kariere. Posledice na telesu, v obliki bolečin ali trajnih omejitev oz. poškodb, so lahko zelo obremenjujoče, zato pa se lahko dodatno odražajo v drugih težavah, npr. depresiji in prekomerni uporabi različnih substanc.

V dneh svetovnega nogometnega prvenstva v Rusiji se lahko ljubitelji nogometa navdušujemo nad vsemi čari največjega športnega dogodka na svetu, ki občasno postreže tudi z zgovornimi zgodbami iz zakulisja dogajanja. Tako je ena izmed reprezentanc omahovala ali se po večerni tekmi vrniti v nekaj ur oddaljeno reprezentančno bazo ali prespati v mestu tekme ter se vrniti naslednji dan. Odgovorni so se odločili za prvo možnost, čeprav so se vrnili v svojo bazo tako rekoč zgodaj zjutraj naslednjega dne po tekmi, nekateri igralci pa so ob tem dodali, da če bi ostali in prenočili v mestu tekme, zaradi vznemirjenosti tako ali tako ne bi mogli zaspati še dolgo v noč.

Vsak športnik najbolj pozna svoje telo in dobro ve, kaj se mu dogaja. Nobenega dvoma ni, da vrhunski šport terja svoj davek in pušča posledice na telesu, čeprav je telo izjemno dober prenašalec naporov, a jih obenem tudi zelo dobro pomni.