Tanja Fajon v Bruslju o posegih v medijsko svobodo, v Ljubljani sama poseže vanjo

Tanja Fajon / Foto: STA

Tanja Fajon v Bruslju o posegih v medijsko svobodo, v Ljubljani pa nekaterim medijem prepreči  prisotnost na tiskovni konferenci Socialnih demokratov. 

Odgovorni urednik televizijske hiše Nova 24 TV Aleksander Rant se je ostro odzval na ravnanje Socialnih demokratov na novinarski konferenci, na kateri je predsednica stranke Tanja Fajon predstavila strankino vizijo za izhod iz krize in za okrevanje. Pred samim začetkom tiskovne konference so namreč s pomočjo varnostnika fizično preprečili dostop snemalcu televizijske hiše Nova 24 TV na dogodek, potem pa na Twitterju svojo podlo potezo še brezsramno opravičevali, rekoč, da “žal z načrtnim generiranjem laži in sovraštva nadaljujemo še naprej, in da dokler bo tako, na njihovih dogodkih nismo dobrodošli”.

Ob tem pa ni šokantno zgolj dejstvo, da gre za stranko, ki se v zadnjem času na veliko oglaša, zaradi, po njihovem prepričanju obstoječega poseganja v novinarsko svobodo s strani prvaka koalicije Janeza Janše, ampak tudi zato, ker je leva opozicijska stranka trdila eno, njena prvakinja Fajonova pa je vse skupaj zanikala, rekoč, da ni vedela za potezo svojih strankarskih kolegov, in da se iskreno opravičuje, sploh pa da navodilo za prepoved dostopa snemalcu ni prišlo z njene strani, in da nanj ni imela časa in priložnosti vplivati.

Če ne Tanja Fajon, kdo torej vodi stranko Socialnih demokratov?

Sprašujemo se, kako si gre razložiti sprenevedanje in opravičevanje prvakinje Socialnih demokratov Tanje Fajon, ko je njena stranka, ki ji poveljuje, fizično zavrnila snemalca televizijske hiše Nova 24 TV na svoji novinarski konferenci, zatem pa so v SD preko Twitter profila “#SamoDejstva” celo opravičevali svojo podlo potezo. Kasneje se je Fajonova opravičila in dodala, da navodil za izključevanje ni naročila ona. Če ne ona, predsednica, kdo torej vodi stranko Socialnih demokratov?

V Združenju novinarjev in publicistov so ob tem dogodku zapisali, da takšno omejevanje grobo posega v svobodo dela medijev. Obenem so opozorili, da je to še posebej nerazumljivo za neko stranko, ki vsakodnevno izpostavlja na domnevne pritiske, ki naj bi jih bili pri svojem delu deležni slovenski mediji, o tem pa nameravajo obvestiti tudi Evropski parlament. V Društvu novinarjev Slovenije pa “kakršnokoli omejevanje dostopa do javnih izjav in novinarskih konferenc, sklicanih za medije, ocenjujejo za nesprejemljivo”. Pričakujejo še, da že omenjena stranka spremljanje izjav omogoči vsem predstavnikom javnosti.

Več.