Ta teden v EU

bruselj tedenTa teden je v Strasbourgu potekalo še zadnje plenarno zasedanje pred poletnimi počitnicami – začelo se je v znamenju vstopa Hrvaške v Evropsko unijo. V slovesnosti pred stavbo Evropskega parlamenta v Strasbourgu so dvignili hrvaško zastavo, ki se je pridružila zastavam ostalih 27 članic Unije, medtem ko je orkester zaigral najprej hrvaško himno »Lijepa naša« nato pa še evropsko »Odo radosti«. S tem je Parlament obeležil vstop 12 evropskih poslancev iz Hrvaške, od katerih je polovica žensk.

Tudi v središču Ljubljane so na ta dan s posebno evropsko točko nastopili plesalci in plesalke plesne šole Bolero, folklorna skupina Tine Rožanc in Međimursko folklorno društvo Ljubljana. Obiskovalci pa so lahko poskusili tudi slovenske in hrvaške kulinarične dobrote.

S 1. julijem so se ponovno pocenile storitve mobilne telefonije znotraj držav EU, kar pomeni, da bomo od sedaj občutno prihranili tudi ko gremo čez mejo na Hrvaško, kjer bo cena klica kar 10x nižja kot pred vstopom Hrvaške v EU.

Nova razkritja v okviru PRISM v zvezi z nadzorom ameriških obveščevalnih agencij nad spletnimi komunikacijami državljanov in drugimi vohunskimi dejavnostmi ZDA so bila ta teden v središču pozornosti poslancev. Evropski poslanci od ZDA zahtevajo odgovore na obtožbe, da so vohunile v diplomatskih predstavništvih Evropske unije ter nadzorovale spletne komunikacije njenih državljanov, zavzeli pa so se tudi za čimprejšnje sprejetje zakonodaje o varstvu podatkov v EU.

Evropski parlament je potrdil dogovor o proračunu Evropske unije za obdobje 2014-2020 – to je okvirno razporeditev porabe denarja EU. Predlog proračuna omogoča razporejanje neporabljenih sredstev med leti in fleksibilnost pri obveznostih, da bo lahko vsak evro kar najbolj učinkovito porabljen. Predvsem je pomembnih 6 milijard evrov s katerimi bo EU zagotovila zaposlitve, pripravništva ali izobraževanje mladim, dodatna sredstva za Erasmus+, 10 milijard evrov za posojila malim in srednje velikim podjetjem, ter 1 milijarda evrov za najbolj revne državljane EU.

Za novo evropsko varuhinjo človekovih pravic je bila v Strasbourgu izvoljena dosedanja irska varuhinja človekovih pravic Emily O’Reilly, ki je tako postala prva ženska na tem položaju, in bo delo opravljala do naslednjih evropskih volitev prihodnje leto. Naloga varuha človekovih pravic je preiskovanje primerov nepravilnosti v evropskih institucijah, vključno s pomanjkanjem preglednosti in zavrnitve posredovanja podatkov ali dokumentov. Pritožimo se lahko vsi državljani EU.

Evropski poslanci so odločili, da morajo nujna sredstva iz Solidarnostnega sklada EU do žrtev naravnih nesreč, kot npr. pri nedavnih poplavah v srednji Evropi, priti hitreje in učinkoviteje.

S 1. julijem je predsedovanje EU za naslednjih 6 mesecev prevzela Litva, ki je nasledila Irsko. Prednostne naloge litovskega predsedstva pod geslom ”Fokus Evropa” bodo ukrepi za spodbujanje gospodarske rasti, boj proti brezposelnosti, vzpostavljanje bančne unije in napredek v prostotrgovinskih pogajanjih z Japonsko, mediteranskimi državami in ZDA.

Vir: Ta teden v EU