T. Sadar, Radio Ognjišče: O konzervi in space shuttlu …

Gotovo ste kdaj gledali posnetek vzleta rakete. Odštevanje, vžig motorjev, počasno dvigovanje mogočnega več tonskega plovila in pospeševanje proti orbiti ter navdušenje opazovalcev. Tako nekako bi lahko primerjali tudi faze nove stranke, ki s svojim pilotom, Cerarjem, zdaj plovilo utirja v orbito. Vse gorivo je bilo porabljeno za vzlet, od gorivne moči besed, kot so: Transparentnost, nekoruptivnost, poštenost, pa je ostala le še sled pare v atmosferi.

Zdaj je vse odvisno od tega, kaj so naši astronavti vzeli s seboj in od njihovega znanja. Zdaj se pravzaprav vse skupaj šele začne. Volilci, ki jih je retorika SMC prepričala menijo, da je dovolj, če so na vodilnih mestih ljudje, ki imajo visoke moralne standarde, kar pa je zelo naivno.

Ministri odločajo o milijonih in na te milijone prežijo različne skupine in posamezniki, ki vedo, kako do njih priti na, recimo temu, iznajdljiv način. Kdorkoli bi se utegnil postaviti med te milijone in med njih, ga čaka zanimiva prihodnost.

Poglejmo samo nekaj hipotetičnih načinov, kako se znebiti nelojalne ovire, ki se nepričakovano postavi med prejemnika in kovček z denarjem.

Minister mora dnevno podpisati desetine papirjev in ker ni superman, da bi vse prebral, mora pri tem zaupati svojim sodelavcem. Samo eden je dovolj, da mu nastavi mino, zaradi katere ga nato novinar, ki seveda za mino ve, začne pred javnostjo neusmiljeno natikati na kol.

Najbolj preprosta metoda je seveda podkupovanje. Saj, če računaš na milijonski posel, se nekaj sto tisoč sploh ne pozna, ne?

Domišljija seveda ne pozna meja in tako če ne gre drugače, se lahko lotijo tudi ministrovih družinskih članov in podobno. Ne pozabite, pri nekaj milijonskih poslih se nekaj stotisoč ne pozna prav nič. Za nekaj stotisoč pa se da dobiti marsikaj.

Zato je tako pomembno, da v državi, vsaki državi, sodstvo res deluje v službi resnice in pravice, ker s tem skrbi za zdravo okolje, sicer se pretirano razpasejo pojavi kot smo jim priča. Tajkuni niso nastali čez noč, kot ne vse druge anomalije, ki smo jim priča in jih lahko zvedemo na preprosto ugotovitev, da je umrl zdrav razum. Morala se ne začne, ko nekdo postane direktor, ali minister, ampak že pri najmanjših stvareh. Tam je potrebno prepoznati gnil sadež in se nanj ustrezno odzvati.

Zato in prav zato se mi zdi, da je menjavanje na vrhu države pod slogani nova imena za bolj pošteno državo kot menjavanje obliža na gnojni rani. Nič ne pomaga, če je nova preveza še tako brezhibno sterilna. Če rane ne očistimo in zarežemo v gnojno tkivo, je to pomilovanja vredno, ker s tem samo slepimo sebe in podaljšujemo agonijo, ter poslabšujemo stanje.

Več lahko preberete na strani Radia Ognjišče.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.