T. Mamić, PlanetSiol: Največji spomenik vsem žrtvam vojne

Na Sv. Pavlu nad Vrtovinom so blagoslovili cerkev, ki je bila maja 1946 postavljena kot spomenik vsem žrtvam druge svetovne vojne.

V Sloveniji je spomenikov sprave, ki so posvečeni žrtvam iz obeh taborov, zelo malo. Na pobočju Čavna na Vipavskem je tovrsten spomenik največji in najstarejši, saj so ga domačini začeli graditi že leto po vojni. Gre za spomin na vse slovenske žrtve druge svetovne vojne, ne glede na barvo uniforme, za vojake in civiliste.

Angel Slovenije

Spravni projekt je svoj zadnji kamenček dobil v nedeljo, 25. maja 2014. Koprski generalni vikar Jožef Koren je namreč blagoslovil prenovljeno cerkev, ki so ji nedavno dodali kamniti zvonik na preslico. Zvonova sta dobila imena Angel Slovenije in Apostol narodov, s čimer hočejo poudariti pomen krščanstva med Slovenci in miru med evropskimi narodi. Zvonova poganja elektrika, ki jo pridobivajo s sončnim kolektorjem.

Kraj je sicer še veliko starejšega datuma. Na školju, skalnatem izrastku pod priljubljenim planinskim vrhom Kucelj v župniji Kamnje, je prvo naselje nastalo že v bronasti dobi pred 3500 leti. Pravo mestece pa je nastalo pred 1500 leti, ko so se tja v času propadanja rimskega cesarstva zatekli latinsko govoreči prebivalci iz Vipavske doline. Na školju so zgradili utrjeno naselbino, dolgo 450 in široko 105 metrov. Danes na tiste čase spominjajo legende o zlatih stopnicah, pa tudi cisterna, ki je bila hkrati obrambni stolp in je danes ena od najvišjih ohranjenih rimskih zgradb v državi. Prebivalci so tam – ena teorija govori, da se je prav to mestece imenovalo Ortaona – živeli še leta po prihodu Slovanov.

Več lahko preberete na Planet Siol.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.