T. Mamić, Planet Siol: Evropski poslanci o Erjavčevi pobudi

Evropski poslanci pobude ministra Karla Erjavca, da bi Slovenija posredovala v Moskvi zaradi Ukrajine, ne hvalijo.

V Bruslju smo se srečali s štirimi poslanci in jih povprašali o mnenju o akciji predsednika Desusa in zunanjega ministra Karla Erjavca, da bi Slovenija posredovala v sporu med Ukrajino in Rusijo.

“Posrednik s samim sabo”

Milan Zver (EPP-SDS), ki bo po njegovih besedah verjetno znova kandidiral za EP, pobude Erjavca ne jemlje resno: “Ne more biti posrednik med samim sabo in Putinom.” Zver sicer meni, da je bil izbruh krize presenečenje tako za Bruselj kot za Washington. O Ashtonovi pa pravi, da je bil njen odziv prepočasen. Putin ve, kaj se dogaja v evropskih državah, medtem ko EU in ZDA zelo malo vedo o dogajanju v Moskvi, pojasnjuje razmere Zver.

Alojz Peterle (EPP-NSi), ki bo, kot kaže, na majskih volitvah vodil skupno listo NSI in SLS, na vprašanje, kaj meni o predlogu Erjavca za posredovanje v Moskvi, ni hotel veliko povedati. “Erjavcu želim, da ukrajinsko krizo čim prej reši,” se je posmejal. Napoveduje “dolgotrajno in napeto dogajanje”, ki pa se ne bo pretirano povečalo, ampak se bo odvijalo predvsem v diplomaciji. Peterle bo sicer na prošnjo Ukrajincev v prostorih EP poskrbel za spomin na nedavne žrtve Janukovičevega režima na Majdanu.

Več lahko preberete na portalu Planet Siol.