T. Kavčič, domovina.je: SLS v parlament? Morda, a ne, če bi volili danes

Popularni ameriški pisatelj Timothy Shay Arthur je nekoč zapisal: “Najlažja stvar na tem svetu je zaiti s poti, najtežja pa, kako se vrniti”. Te življenske modrosti se v zadnjem obdobju še kako zaveda tudi Slovenska ljudska stranka.

Najstarejša politična stranka je dokončno zašla iz svoje poti ob izpadu iz parlamenta na parlamentarnih volitvah 2014. Seveda se je njen padec začel že prej.

S pogostim menjavanjem predsednikov, umikom Radovana Žerjava in dokaj medlimi stališči, se je stranka sama ustrelila v koleno že precej pred usodnimi volitvami. Svoje je dodala še naveličanost tedanjega predsednika Franca Bogoviča nad slovensko politiko, zaradi katere je rajši izbral mesto evropskega poslanca. Usodni strel je prišel prav iz njegove puške, ko se je namesto kandidature v svojem domačem okraju odločil za ljubljanskega, v katerem SLS tradicionalno nima praktično nobene podpore.

A vse to je zgodovina, pravijo v Slovenski ljudski stranki in z novim vodstvom, programom in strategijo zasledujejo cilj vrnitve v parlament. Jim bo uspelo?

Arthurjeve besede na začetku tega zapisa kažejo, da je to še kako težko, še težje pa je, če dodam podatek, da je edina politična stranka, ki ji je v zgodovini samostojne slovenske države uspel parlamentarni come back, Nova Slovenija. Mnoge so poskušale, a zdolgim nosom ostale pred parlamentarnim pragom.

Zagnanost, prepoznavna figura in stališča

Vrnitev NSi v parlament je bila posledica zagnane ekipe mladcev (na čelu z izkušenejšo predsednico), ki so se dela lotili iz nič in sedaj tvorijo ogrodje same stranke, nekateri tudi v poslanski skupini.

SLS tega vsaj zaenkrat še nima. Stranka temelji na starejšem kadru, ki je sicer intelektualno močan, vprašanje pa je, koliko ima tiste prepotrebne zagnanosti. Mladih, ki bi prek podmladka SLS še kako morali v tako pomembnih trenutkih za stranko prevzeti odgovornost in dejavno pomagati, ni na spregled.

Več lahko preberete na domovina.je.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.