T. Dominko, Radio Ognjišče: Strah pred referendumom

Zakona o drugem tiru državni svetniki niso uspeli ustaviti, si pa zdaj to z zbiranjem podpisov za razpis referenduma prizadevajo v civilni iniciativi Davkoplačevalci se ne damo, ki jo vodi Vili Kovačič. Na zbiranje podpisov se je odzval tudi premier, ki je prepričan, da bo to ogrozilo naše razvojne možnosti in botrovalo izgubi kredibilnosti Slovenije.

Referendumska pobuda za zakon o drugem tiru bi po besedah premierja Mira Cerarja projekt ustavila. “Če bo vložena pobuda za zbiranje podpisov, bo to pomenilo blokado projekta, za katerega se trudimo več kot 20 let. Tisti, ki bo zdaj želel blokirati uveljavitev zakona, dela proti interesom Slovenije, ne proti interesom vlade in ne proti meni”.

Premier je prepričan, da je eden od razlogov za nasprotovanje projektu to, da nekdo ne želi, da bi tej vladi uspelo. Sam upa, da do referenduma ne bo prišlo, se pa sprašuje, kdo ima motiv za to. V nadaljevanju pogovora se je celo nekoliko razjezil. “Bomo imeli jutri potem tudi referendum o tretji razvojni osi, pa o železniški progi Ribnica-Kočevje, o vsakem infrastrukturnem projektu, denimo o predoru skozi Karavanke. Kje pa bomo potem, katera država to počne, lepo vas prosim,” je bil še kritičen do pobudnikov referenduma.

Po njegovem mnenju bi bilo vredno raziskati, kdo stoji v ozadju, kajti predvideva, da sam Vili Kovačič za predsednika ne bo kandidiral.

Več: Radio Ognjišče