T. Dominko, Radio Ognjišče: Brez besed

Ob krizi z begunci in migranti bi najraje ostala brez besed. Priznam. Brez tistih naglas izrečenih besed, ki takole zaokrožijo po etru, naletijo na takšna in drugačna ušesa, na tista, ki dobro slišijo, in tista, ki pol preslišijo, na tista pozorna ušesa in na tista, ki poslušajo le na pol. Kajti zdi se, da smo postali sila občutljivi na besede. Bolj kot na dejanja. Ni vseeno, kaj rečeš, kako rečeš, komu rečeš in zakaj rečeš, da te migrantski val skrbi.

Če si predsednik države in pred poslanci govoriš o tem, da je treba pri begunski problematiki posebno pozornost nameniti možnosti poostrenega nadzora na slovensko-avstrijski meji, povečati denarna sredstva za policijo, vojsko in civilno zaščito, se zdi povsem normalno. Če si predsednik vlade in govoriš o tem, da se razmišlja o potrebi po zaostritvi ukrepov na meji, če bo treba, tudi z ograjo, nihče ne skoči v zrak. Če si prvak opozicije in govoriš o zamujenih ukrepih, ki so po vsebini enaki, si nekdo, ki straši javnost. Če si pa škof in govoriš o tem, te pa pribijejo na prvo stran časopisov in pljuvajo po tebi ves teden.

Če sem novinarka na katoliškem radiu, bi po mnenju nekaterih lahko govorila samo o tem, da je migrantom treba pomagati, v njih videti Božje obličje, mimogrede še navreči, da je med Slovenci premalo molitve. Po mnenju drugih bi morala kričati naglas, da gre v primeru migrantov za največjo prevaro, za katero stojijo teroristične skupine, ki si želijo doseči destabilizacijo Evrope in posledično tudi njeno spreobrnitev v islam. Toda ker sem novinarka, sem predvsem zavezana resnici. In resnica ni črno bela, predvsem pa je nimamo na dlani, da bi z njo preglasili vse tiste, ki modrujejo o tej krizi, kaj vse nam bo prinesla.

Pravzaprav je res nemogoče videti v prihodnost, vsakdo, ki razmišlja o posledicah, pač špekulira. Ne morem si kaj, da ne bi pomislila, koliko sogovornikov mi je že kdaj v kakšnem intervjuju na vprašanje, kaj sledi, odgovorilo: nisem prerok, da bi vedel. Nismo preroki, lahko samo ugibamo, lahko samo domnevamo in lahko samo zaskrbljujoče opazujemo svet okoli sebe, kam se nagiba. Trenutno se nagiba v nastrojenost proti vsem beguncem, pri tem Slovenci nismo nobena izjema, pa če bi nas v medijih, kot je Mladina, še tako radi razglasili za ksenofobe. Še zdaleč ne gre za to, da bi bili sovražno nastrojeni proti vsem tujcem, gre zgolj za to, da nas izkušnje s temi, ki prihajajo, navdajajo z nelagodjem. In do tega imamo vso pravico. Ko govorimo z ljudmi, ki so k sebi sprejemali begunce iz Bosne in drugih držav Balkana, nam povedo, da so se ti ljudje večinoma trudili prilagoditi, nekaterim se je uspelo, drugim ne. Tudi Slovenci, ki so šli po svetu, so se večinoma želeli prilagoditi. Ti, ki prihajajo iz afriških držav in Bližnjega vzhoda, nimajo tega namena. Vsi sledijo pogledu za boljšim jutri. Zase. Za svojo družino. In ker prihajajo iz držav z drugačnim vrednostnim sistemom in ker jih je predvsem zelo veliko, se upravičeno bojimo, da bodo- čeravno ne v naši državi, pa vendar- tam, kjer se bodo ustalili, kmalu začeli uveljavljati svoj koncept. In ta koncept ni naš koncept. Če kot turisti obiščemo neko državo na Bližnji vzhod, lahko z zanimanjem opazujemo, kako tam ženska nima nobene veljave, a da bi v taki državi živeli, si težko predstavljamo. Če v neki afriški državi vidimo male deklice, ki zanosijo, ker so si jih odrasli moški pač vzeli, nas pretrese, ampak da bi to doživeli na lastni koži, da bi bile žrtve naše deklice, si težko predstavljamo. In mnogo drugih primerov je, ko bi različni koncepti trčili.

Več lahko preberete na radio.ognjisce.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.