SVIZ zlorablja nemoč staršev; Večine otrok ne bo v vrtcih

Slika je simbolična s spletne strani SVIZ-a
Slika je simbolična s spletne strani SVIZ-a

STARŠI in JOŽE BARTOLJ PIŠEJO. Kot starše nas razmere v našem šolstvu zelo zadevajo, zato podpiramo vsa pozitivna prizadevanja v dobro naših otrok, obenem pa smo v sedanjih razmerah zaskrbljeni.   Smo tik pred stavko javnega sektorja, v katero so se vključili tudi zaposleni v javnem šolstvu, ki želijo, kot pravijo, »izraziti nestrinjanje s posegi vlade v kakovost javnega izobraževanja in preprečiti razgradnjo socialne države«. V preteklih dneh je vlada potrdila tako imenovane normative, tako je stavkovna zahteva odpadla. Zato se sprašujemo, proti katerim posegom vlade je stavka usmerjena.

Želimo izraziti svoje nestrinjanje s stavko kot načinom reševanja nastalih težav tudi zato, ker se poraja vtis, da je v nekaterih akterjih stavke prisotna predvsem želja po rušenju obstoječega stanja. Edino legitimno pot, ki nam lahko prinese ugodne in sprejemljive rešitve, vidimo le v resničnem dialogu, ki ni le pozivanje in izsiljevanje in, ki  upošteva sedanje ekonomsko stanje v naši državi. Popolnoma nesprejemljivo se nam zdi tudi, da SVIZ zlorablja nemoč staršev in se zato, ker ne pripeljemo otrok na dan stavke v šolo, razlaga kot podporo stavki. Tako se je zgodilo tudi ob prvi stavki, enako mnenje pa je bilo tudi na dopisih za starše nekaterih šol za to drugo stavko.  Mi želimo in moramo le zaščititi svoje otroke!

Premalo se zavedamo, kako smo vsi, ki živimo v skupni državi, soodvisni med seboj. Gandi je to izrazil takole: Ne morem raniti drugega, ne da bi prizadel sebe. Slovenija je naš skupni dom. In dom je tisto, kar predstavlja varnost, sprejemanje, prostor uresničenosti in hkrati vsa pestrost različnosti. V družini se vsi njeni člani ozirajo tudi na njeno finančno stanje. Potrebe enega ali dobrine si pravično delijo. No, kakšen od manjših otrok, ki še ne razume zakaj gre, se včasih upira in trmoglavi, ker bi hotel imeti več, kot pa mu starša lahko nudita ali se jima zdi še dobro zanj. V (zdravi?) družini se v trenutkih krize navadno prebudi tudi velika ustvarjalnost in pripravljenost za odrekanje?. V njej se tudi ne meri, temveč njeni člani »stopijo skupaj«, da bi težave čim prej prebrodili. Ali nam nebi v današnji situaciji  model družine pomagal, da naredimo korak naprej?

Ko v družini ali družbi ni posluha in prizadevanja za pravi dialog, se začne vse podirati in le-to pogosto vodi v nasilje. In mir je dobrina, ki nam ni dana sama od sebe. Zanjo si moramo vsi prizadevati!

Naši otroci so preveč dragoceni, da bi bili zlorabljeni za neke politične interese, temveč zaslužijo največje prizadevanje za njihovo dobro in za to smo odgovorni vsi. Le skupno  zavzemanje lahko prispeva h kvaliteti življenja, ki si jo vsi želimo.

Marjeta

Foto: SVIZ

Večine otrok ne bo v vrtcih

Vir: blog Jože Bartolj. To je naslov članka v enem od spletnih medijev. Se strinjam, res bo tako. Dedki in babice, pa proste ure staršev in dopusti bodo štrikali čas, medtem ko bodo vzgojiteljice stavkale. Zasledil sem celo ponudbo bowling kluba, ki za ceno 18€ ponuja varstvo otroka z animacijo ter zajtrkom in kosilom. Ljudje se pač znajdejo. Kaj pa naj drugega storijo?

No, nikakor pa se ne strinjam, da stavko večina staršev podpira, kakor se je izrazila ena od ravnateljic. In to kljub temu, da bo v vrtcu samo nekaj deset otrok od več sto. Bolje bi se izrazila, če bi rekla, da so stavko starši vzeli na znanje, ne pa, da morda celo resno misli, da jih pri tem starši večinsko podpiramo.

Mene so samo obvestili, da stavka bo in da bo za nujno primere odprta centrala, niso pa mi znali pojasniti, kaj so v tem primeru nujni primeri. Prav tako me je zbodlo, da je bilo na stavkovnem plakatu napisano, da bo vrtec ZAPRT (zaklenjen).

Če bo g. Štrukelj pleteničil, da je večina staršev z naklonjenostjo sprejela njihov sindikalni »boj«, mu že kar zdaj sporočam, da naj malo korigira svoj govor, ker žal številke otrok v vrtcih ne odražajo večinske naklonjenosti staršev in še manj podpore njihovim prizadevanjem. To je zgolj in samo dobra volja staršev, dedkov in babic, ker je to pač najlažje in v dani situaciji najbolj enostavno.

Se pa popolnoma strinjam, da so bili ponujeni novi normativi za vrtce in šole, neživljenjski, nesmiselni in zgolj birokratsko sproducirani. Res je! Vendar pa jih je ministrstvo umaknilo. Ali ni zato stavka postala nekoliko… nesmiselna?

Vir: blog Jože Bartolj.