Šušteršič, Damijan, Lahovnik in Tomažin o Čuferjevih ciljih

Avtor: Matic Cvelbar. Odbor za finance DZ je danes potrdil kandidata za finančnega ministra Uroša Čuferja. V svoji predstavitvi je Čufer dejal, da je projekt slabe banke nedodelan, privatizacija v trenutnih razmerah nelogična in da bo zategovanje fiskalne politike sledilo šele zatem, ko bo odpravljen kreditni krč in bo gospodarstvo dobilo nov zagon.

In kaj o predstavitvi Uroša Čuferja menijo nekdanji finančni minister Janez Šušteršič, ekonomista Jože P. Damijan in Matej Lahovnik, ter predsednik uprave KD Skladi Matej Tomažin?

Šušteršič o tiščanju glave v pesek

“Cilji slabe banke so zelo jasni in smo jih tudi večkrat razložili. Če pa kandidat za ministra misli, da bi potrebovali kakšne druge cilje, bi jih moral tudi razkriti. S svojim mnenjem je naredil le neko politično kritiko projekta,” nam je dejal nekdanji finančni minister in član DL Janez Šušteršič, ki trdi, da bo Čufer očitno advokat bank. “Glede na to, od kje prihaja, to niti ni toliko čudno.”

Šušteršič ocenjuje, da je izjava Čuferja, da banke niso prezadolžene, veliko tiščanje glave v pesek. “Mislim, da je želel javnost odvrniti od resničnega problema, s katerim se sooča bančni sistem. Zadolženost podjetij sicer zavira gospodarsko rast, a predvsem stanje v bančnem sistemu je razlog za kreditni krč.”

Kandidat za finančnega ministra je danes na finančnem odboru DZ omenil, da bo težko uresničiti načrt, po katerem bi letošnji javnofinančni primanjkljaj znašal tri odstotke BDP. Za primerjavo je omenil oceno Evropske komisije, po kateri bi ta letos lahko znašal 5,1 odstotek BDP. “Treba je ločiti tisti del primanjkljaja, ki bo nastal zaradi neposrednih vlaganj države v podjetja, od ostalega. Zadnji pa se mora zmanjševat. Letos bi morali ciljati na tri do največ štiri odstotke BDP brez stroškov sanacije banke,” poudarja Šušteršič.

In kaj si Šušteršič misli o tem, da Čufer danes ni konkretiziral svojih ciljev s številkami? “Mandatarka Alenka Bratušek je, ko sem predstavljal letošnji proračun, pripravila neko prezentacijo, ki jo je črpala iz javno dostopnih podatkov. Vsaj toliko napora, kot ga je naredila ona, bi danes lahko vložil tudi kandidat. Vendarle je imel za pripravo na zaslišanje cel vikend časa. Če bi to storil, bi bil gotovo danes bolj prepričljiv,” je še pristavil nekdanji finančni minister.

Damijan o čakanju na navodila botrov

Podobno kritičen do pomanjkljivih odgovorov je tudi ekonomist Jože P. Damijan, ki nam je povedal, da takšna nepripravljenost Čuferja lahko odražata dve stvari. “Prvič, da je kot nadomestni kandidat, 37. na seznamu za to mesto, očitno zelo šibek za to najbolj zahtevno ministrsko mesto. Ali drugič, da še ne ve, kaj bo moral delati in mora počakati na navodila botrov, ki so ga nastavili. Ne ena ne druga opcija ne vliva optimizma. Ne meni, še manj pa finančnim trgom.”

Lahovnik o protislovju in trojki

Ekonomist Matej Lahovnik pa pravi, da so Čuferjeve osnovne prioritete – konsolidacija javnih financ in sanacija bančnega sistema, prave. “A takšne prioritete bi imel katerikoli finančnik, ki bi ga v dani situaciji postavili za finančnega ministra.”

Lahovnik ob tem poudarja, da se je Čufer v predstavitvi okoli zategovanja fiskalne politike in gospodarske rasti znašel v protislovju. “Ni mi jasno, kako bo še naprej zniževal javno porabo, kar je napovedal, če meni, da do zategnitve fiskalne politike ne bo prišlo, dokler ne bo gospodarstvo spet dobilo zagon. To preprosto ne gre skupaj,” je prepričan Lahovnik.

Lahovniku se zdi sporno tudi Čuferjevo mnenje glede slabe banke. “Kandidat je dejansko povezal prenos slabih terjatev na slabo banko s privatizacijo državnih bank. Za slednjo pa vemo, da v novi koaliciji ni prav neke resne pripravljenosti. Vedno, ko pridemo do vprašanja o privatizaciji, se oglasijo tisti, ki ji nasprotujejo z izjavo, da za to ni pravi čas,” je oster Lahovnik, ki glede na sestavo nove koalicije privatizacije ne pričakuje. “Do nje bo prišlo le, če bo nova vlada tako zavozila državno ekonomsko politiko, da bomo prisiljeni zaprositi za pomoč trojko,” meni.

Nekdanjemu ministru za gospodarstvo se sicer zdi pozitivno, da se Čufer ni zavzel za dvig DDV, čeprav je takšnemu ukrepu pustil odprta vrata.

Lahovnik Čuferju priznava kompetence in znanja iz ekonomije ter poudarja, da mu je treba dati priložnost. “Temeljno vprašanje po vseh teh zaslišanjih pa je, kdo bo oseba, ki bo vodila ekonomsko politiko nove vlade. V stari vladi je bil to Janez Šušteršič. Ali bo Čufer lahko stopil v njegove čevlje in prevzel koordinacijo ekonomskih politik, bo pokazal čas. Možnosti ima, je pa dejstvo, da funkcija ne naredi človeka, ampak človek funkcijo,” je sklenil.

Tomažin o izrečenih floskulah in obljubah

Predsedniku uprave KD Skladi Mateju Tomažinu pa se je Čufer zdel na zaslišanju precej splošen. “Čufer je v odgovoru o privatizaciji dejal, da ne bi prodajal podjetja s preveč dolga, kar odpira vprašanje, ali to pomeni, da se ne bo nič prodalo ali pa, da se bo denimo prodajalo Telekom, ki ni pretirano zadolžen,” pravi Tomažin.

Tomažina skrbi Čuferjeva napoved načrta, ki bo prepričala investitorje. “To je floskula. Če pogledamo dosedanje ukrepe, je bil malo kateri takšen, ki je šel v smer priprave konkurenčnega okolja. Politiki bi se morali vprašat, na kakšen način recimo Turčija in Malezija privabljata tuj kapital. Ne potrebujemo odkrivat tople vode. Dejstvo je, da če nam gospodarske številke niso v prid, bi morali imeti toliko bolj konkurenčno okolje. Žal tega ni. Tudi v dosedanjih zagovorih kandidatov tega nismo dobili. Želja po prepričanju investitorjev bo ostala le želja,” je prepričan Tomažin.

In kaj Tomažin meni o tem, da do zategovanja fiskalne politike po mnenju Čuferja ne bo prišlo, dokler ne bo kreditni krč popustil? “Tu gre za obljubo. Definicija, kdaj bo krč popustil in kdaj se bo stanje izboljšalo, ni podana. Tak ukrep je resnično napisan v smeri levice, ki zagovarja bohotenje javne uprave,” nam je še dejal Tomažin.

Državni zbor bo na jutrišnji izredni seji odločal o celotni kandidatni listi mandatarke Alenke Bratušek. Nova vlada bo potrjena, če bo v DZ dobila navadno večino.

Vir: Finance