Šurla: Posipanje s pepelom

Franc Kramberger, mariborski nadškof, je odstopil, Miran Kramberger, človek, ki iz ozadja vodi T-2, pa ostaja.

Po odhodu z mesta direktorja Siola in člana uprave Telekoma Slovenije je (op. Kramberger) prevzel vajeti alternativnega telekomunikacijskega operaterja. Čeprav Kramberger nikoli ni bil direktor T-2, je tam vseskozi vlekel najpomembnejše niti iz ozadja in zato veljal za neformalnega prvega človeka družbe. Decembra lani pa se je razkril tudi kot imetnik 0,43-odstotnega lastniškega deleža. Za manj kot pol odstotka telekomunikacijskega operaterja je plačal piškava dva evra, je razkril Poslovni Dnevnik.

/ .. /

Dr. Štuhec danes tudi o politični dimenziji zgodbe domneva, da je bilo nekaj denarja po T-2 pred prejšnjimi parlamentarnimi volitvami namenjenega tudi za sporno ustanavljanje krščanskodemokratske stranke dr. Jožeta Duhovnika. »Mislim, da je šlo pri tem za umazano igro, za katero vemo, da se je želela v zadnjem obdobju spet obnoviti,« pravi dr. Štuhec in ob tem namiguje na namero Lojzeta Peterleta, da bi po sporu z vodstvom Nove Slovenije ustanovil novo krščanskodemokratsko stranko. Peterletov zaupnik pri tej zadevi, o čemer smo v Reporterju decembra lani že pisali, pa je (bil) prav zakulisni človek iz T-2 Miran Kramberger.

/ … /

Vodilni ljudje gospodarskega imperija mariborske nadškofije z ekonomom Mirkom Krašovcem na čelu, kar kaže na specifično dialektiko, so med tranzicijo z levo nomenklaturo sklenili kar precej kupčij. Ena od teh je bila tudi prodaja četrtine Dela v času vlade Toneta Ropa. Poleg zelo visoke kupnine si je tedaj Krašovec izboril še nekaj drugih koncesij, ki so omogočile nastanek velike gospodarske hobotnice mariborske nadškofije.

/ … /

Več: Reporter