Šurc kot Stanovnik v Dražgošah

Več: blog Jože Bartolj. Radijska oddaja Studio ob 17.h na prvem programu radia Slovenija je potekala pod naslovom »Amerika v predvolilni tekmi«. Gostje so bili nekdanji dopisniki v ZDA Vlasta Jeseničnik, dr. Uroš Lipušček in Matej Šurc. Oddaja na bi odgovorila na vprašanja, kako poteka predsedniška kampanja v Ameriki, kako se odločajo ameriški volivci, ponudila naj bi predstavitev volilnega sistema in posebnosti, ko volitve ne potekajo neposredno ampak volivci volijo elektorje.

Avtor opiše nastop Mateja Šurca. “Še posebej se je s svojim protiameriškim stališčem izpostavil Matej Šurc. Ob poslušanju njegovih neposrečenih in tendencioznih izjav, podanih z izdelanim mnenjem levičarskega vseznalca, sem se najprej spomnil na »partizanske« Dražgoše, kjer je z ameriškim veleposlanikom opravil Janez Stanovnik. Šurčeva dikcija ni bila dosti drugačna, kazala je na »ptiče iz istega gnezda«.”

V nadaljevanju se sprašuje “kako to, da so se mu ZDA tako zamerile, to je končno tudi njegov problem, a vendar je bilo povedano tako podcenjevalno, tako pokroviteljsko, tako nehigienično do Američanov (predvsem do republikanske opcije), da sem se na koncu prav vprašal, kaj neki si je mislil ameriški veleposlanik. Lahko zamahnemo z roko in si rečemo, kaj nas briga, lahko pa se vprašamo tudi, komu ta nenehna alergija slovenske leve intelektualne scene do Washingtona koristi in kje se oplaja? Saj Moskva že davno ni več aktualna in ideoloških nasprotnikov ne gre iskati na drugi strani Atlantika. Meni se je zdelo, kot bi vsevedni Matej Šurc v vlogi nadležnega komarja komentiral boksarsko tekmo med dvema slonoma.”

Več: blog Jože Bartolj.