Katoliški pedagogi se pridružujemo zahtevam, da se dr. Štromajer sankcionira

Katoliški pedagogi menimo, da se mora dr. Štromajer izjave zavedati, da je odrasel in izobražen ter odgovoren za svoje izjave.

V Društvu katoliških pedagogov Slovenije (DKPS) spremljamo polemiko o izjavi državnega sekretarja na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ), dr. Jerneja Štromajerja. Izjava ni voščilo, je žalitev in nesramnost, ki presega meje okusa komunikacije v javnosti vsakogar, še posebej državnega sekretarja na MIZŠ. Zato se pridružujemo zahtevam, da funkcionarja sankcionirajo.

Dr. Štromajer se mora zavedati svoje funkcije na ministrstvu za šolstvo

Menimo, da se mora dr. Štromajer izjave zavedati, da je odrasel in izobražen ter odgovoren za svoje izjave. Odgovornosti za besede in dejanja učimo otroke v družini in šoli že v vrtcu. Od otrok pričakujemo, da skrbijo za primernost svojih besed in dejanj. Dr. Štromajer se mora zavedati svoje funkcije na ministrstvu za šolstvo: izjava državnega funkcionarja  ni enaka izjavi desetletnika v starem ameriškem filmu »Sam doma«.

Ne nazadnje se mora zavedati teže praznika, ob katerem je dal svojo izjavo. Božič je  verski, katoliški, družinski in državni praznik, ki mu vsak  razmišljujoč človek s spoštovanjem prisluhne in ga na svoj način praznuje. Sprašujemo se o intelektualni in etični dimenziji človeka, ki se norčuje iz stvari, ki so njegovim sodržavljanom svete.

O tem morajo vsekakor razmisliti in ukrepati njegovi nadrejeni!

Za DKPS  Helena Kregar