Spuščanje modelov jadralnih letal: Šport za tehnofilsko naravnane (FOTO)

Vzlet Foto: Aleš Čerin
Vzlet Foto: Aleš Čerin

Na vzponu na Cjanovco v “masivu” Zaplate nad Preddvorom, sem pri Hudičevem borštu pred seboj zagledal planinca, ki je na hrbtu namesto nahrbtnika nesel precej veliko črno škatlo, prodobno “trugi”. Izkazalo se je, da nosi model jadralnega letala, in opremo za vodenje letala. V znamenitem gozdu je mož pognal model letala, ki ima čez krila 2,5 m, v zrak in ga spretno upravljal s komandami. Letalo je namreč radijsko povezano s komandami, preko katerih se upravlja z – v letalu skritimi – motorčki, ki premikajo zakrilca. Mož mi je razložil, da so nekateri modeli lahko tudi precej večji, tudi do sedem metrov čez krila in jih v zrak izstrelijo z veliko fračo.

Upravljanje letala sploh ni lahko. Preden se naučiš ponavadi uničiš nekaj letal. Za učenje “komandiranja” modela se tako dobijo precej cenejša letala iz stiropora, ki jih ni toliko škoda. Šport ni med najcenejšimi. Tako letalo (2,5 m) stane od 500 € naprej, večja pa gredo tudi v več desettisoč €. Komande stanejo okoli 1000 €. Seveda pa največji ljubitelji, bolj tehnološko naravnani, naredijo letala kar sami.

Možu se je videlo, da letalo obvlada “v nulo”. V zraku je delal lupinge, svedre, ga spustil z višine z veliko hitrostjo in tik pred pobočjem zavil navzgor. Skratka luštna igrača za “velike otroke” z naravnanostjo na tehnologijo.

Hvala Alešu Pavšiču za podrobno razlago tega lepega hobija.

Foto: Aleš Čerin