Sorški orgličarji doma in po svetu

Sorški orgličarji doma in po svetu
V srcu Ohrida

Sekcija Ustne harmonike v KUD »Oton Župančič« Sora deluje že skoraj deset let. V društvu se je tedaj porodila želja, da bi orglice vpeljati v folklorne skupine. Prvi seminar v oktobru 2010 je vodil akademski glasbenik Vladimir Hrovat, ki je bil tudi umetniški vodja novoustanovljene sekcije. V začetku leta 2013 je umetniško vodenje skupine, ki se je poimenovala Sorški orgličarji, prevzel in jo pet let vodil prof. Damir Fajfar. Skupaj so dosegli vidne uspehe na tekmovanjih in ocenjevanjih. Jeseni 2018 je umetniško vodenje prevzel Rok Kranjc. Sekcijo sestavljajo Klara Burgar, Silva Peternel, Marija Strajnar, Fani Krajnc, Lojze Bergant, Alenka Trpin, Martin Kikelj Bedenčič in Zdenka Bergant, ki je vodja sekcije.

Čisto od začetka

Nihče, razen Silve, ki je že igrala kitaro, se pred orglicami ni učil nobenega inštrumenta niti niso poznali not. »Na začetni tečaj igranja orglic smo prišli v prepričanju, da je to instrument, ki ga primeš v roke, nekdo ti malo pokaže, in ker misliš, da te je mati narava obdarila z nekaj posluha, zaigraš. Kako zelo smo se zmotili. Najprej dihanje skozi eno luknjico. V orglice se namreč ne piha, pač pa se skoznje diha, zato je to osebni instrument. In vsaka luknjica ti ponudi štiri tone. Pa to bi še šlo, a se je bilo treba spopasti z notami in igranjem v skupini,« je povedala Zdenka Bergant.

Izvajajo raznovrstno glasbo, ki je prirejena za igranje na orglice. Prepletajo se predvsem priredbe ljudskih in narodno-zabavnih skladb, popevk, klasične glasbe in uspešnic iz sodobne zabavne in filmske glasbe.

Tudi otroci so navdušeni

Pred petimi leti so na tečaj igranja na orglice povabili tudi otroke domače otroške in mladinske folklorne skupine in formirala se je nova skupina, Podmladek Sorških orgličarjev, ki se je preimenoval v Sorške face in so edina skupina mladih orgličarjev v Sloveniji – pa tudi daleč naokrog. Slednje vodi Marjan Urbanija iz Loke pri Mengšu, ki je eden najbolj znanih slovenskih orgličarjev. Staša in Katarina Pelko, Timotej in Benjamin Avsec, Petra Dolenec in Ažbe Perme, ki igrajo v tej skupini, so tudi člani otroške in mladinske folklorne skupine.

Letos so spet organizirali začetni tečaj igranja na orglice pod vodstvom Marjana Urbanije, ki so ga zaradi večjega števila tečajnikov morali razdeliti v dve skupini in prav verjetno bodo jeseni učenje nadaljevali.

Z orglicami naokrog

Obe skupini, tako odrasli kot mladi, uspešno nastopata v domači občini, po Sloveniji in v tujini, kjer se udeležujeta festivalov in srečanj. Letos so začeli februarja na 20. mednarodnem festivalu ustnih harmonik z naslovom (ah), TE ORGLICE v Mokronogu. Maja so že tradicionalno nastopili na Mednarodnem srečanju orgličarjev z naslovom Zasopimo na organić v hrvaškem Gračišću.

Šestega junija so sodelovali v Dvorcu Jezeršek na Brniku pri slovesni ustanovitvi Ligature vinskih vitezov Ljubljana, kjer so bili navzoči predstavniki Društva Evropski red vitezov vina – Konzulat za Slovenijo. Udeležili so se tudi jubilejnega, 50. Tabora slovenskih pevskih zborov v Šentvidu pri Stični.

Poletje je bilo za Sorške orgličarje zelo pestro. V začetku julija so se udeležili 12. tekmovanja malih instrumentalnih skupin v Dravogradu, kjer so z doseženimi devetdesetimi odstotki točk spet prejeli zlato plaketo, na katero so zelo ponosni.

Zaigrali so tudi na Ohridu

Sodelovalo je petsto ljubiteljskih kulturnikov iz več kot 25 društev in prav Sorški orgličarji so za začetek zaigrali priredbo popevke Tam, kjer sem doma. Pokrovitelj festivala je bil predsednik parlamenta Republike Severne Makedonije dr. Talat Xhaferi v sodelovanju s slovensko-makedonskim društvom Alpa-Alpina, Kulturnim centrom Ohrid, občino Ohrid in slovenskim veleposlanikom v Makedoniji prof. dr. Milanom Jazbecem. Na fb-profilu so o tem napisali:

»Organizacija super, vzdušje enkratno, nova prijateljstva … Za pomoč pri izvedbi sodelovanja smo prosili JZ Sotočje, Odbor za mednarodna sodelovanja Medvode in Občino Medvode. HVALA Vam! Z nastopi smo po svojih najboljših močeh predstavili za marsikoga nekaj povsem novega. Večglasno igranje instrumentov – ustne harmonike, akorda in basa, je bilo mnogim nekaj povsem novega. Veseli smo bili odzivov. Čeprav je pot dolga, naporna, smo se vrnili domov polni lepih doživetij.«

V veselje jim je bilo tudi sodelovanje na petem mednarodnem srečanju orgličarjev Zvuci zavičaja v Zadru, kamor so odpotovali konec julija.

Vesel pogled naprej

Z igranjem na orglice Sorški orgličarji dokazujejo, da si želijo širiti in ohraniti našo kulturno dediščino, kamor spada tudi igranje tega skorajda pozabljenega instrumenta, ki je nekoč veljal za ljudsko glasbilo. Skupina je tudi dokaz dobrega medgeneracijskega sodelovanja. Seveda se že veselo odpravljajo novim nastopom, srečanjem, uspehom naproti.

Foto galerija (Slike so s fb-profila Sorških orgličarjev)