Socialni teden: 38 dogodkov po vsej Sloveniji in “Ali Slovenijo vodijo odgovorni ljudje?”

V ponedeljek, 17. septembra 2012, se z uvodno okroglo mizo začenja četrti Socialni teden v Sloveniji. Pripravlja ga Socialna akademija skupaj z 41 partnerji. V tednu od 17. do 22. septembra se bo po vsej Sloveniji zvrstilo 38 dogodkov: predavanj, diskusij, okroglih miz, oddaj in podobnih. Vsak od njih bo neposredno ali posredno povezan z letošnjim naslovom prireditve: Kdo daje, kdo prejema.

Uvodna okrogla miza letošnjega Socialnega tedna bo nosila naslov Ali Slovenijo vodijo odgovorni ljudje? O odgovornosti vodilnih, o tem, kakšno perspektivno v Sloveniji vidijo mladi ter tudi o tem, kako vzgajamo prihodnje generacije odgovornih voditeljev, bodo spregovorili antropolog, socialni delavec in psihoterapevt dr. Jože Ramovš, Rok Praprotnik iz Komisije za preprečevanje korupcije ter duhovnik in kolumnist mag. Branko Cestnik.

Med bolj znanimi bodo poleg gostov uvodne okrogle mize še profesorji dr. AnselmGrün, dr. Stane Granda in dr. Stanko Gerjolj, prvi ljubljanski župan v samostojni Sloveniji – Jože Strgar, poslanka in poslanec Alenka Jeraj in mag. Matej Tonin, igralec Gregor Čušin, ministrica Ljudmila Novak ter bivši minister Dejan Židan.

38 dogodkov po Sloveniji bo izredno pestrih tako po vsebini kot tudi po pristopih. Udeleženci bodo imeli priložnost spregovoriti z znanimi in uglednimi, pa tudi z manj znanimi gosti. Beseda bo tekla o medgeneracijskih odnosih v družinah, političnih strankah, Cerkvi in podjetjih. Pa tudi o trajnostnem razvoju, samopreskrbi Slovenije, vlogi mladih, prostovoljstvu, zaupanju, vzgoji in zgodovini.

Socialni teden se bo sklenil v Celju z zaključnim seminarjem, ki bo potekal v petek in soboto, 21. in 22. septembra. Pod naslovom Vsi dajemo, vsi prejemamo, bodo sodelujoči – predvsem dejavnejši členi civilne družbe in organizatorji lokalnih dogodkov na Socialnem tednu – razpravljali o tem, kako vključevati predstavnike različnih generacij v prostovoljske organizacije in družbene procese. »Nekatere organizacije imajo težave s pridobivanjem mlajših članov, spet druge, bolj mladostne, pa z uveljavitvijo v svetu odraslih,« pravijo organizatorji, »po drugi strani pa je prav civilna družba najbolj naraven prostor medgeneracijskega sodelovanja in sobivanja. Zato velja njene potenciale veliko bolje izkoristiti. In tega se bomo v živahnih diskusijah ter z načrtovanjem skupnih projektov lotevali na zaključnem seminarju.«

Z naslovom Kdo daje, kdo prejema? so želeli organizatorji na poseben, nekoliko provokativen način obeležiti Evropsko leto aktivnega staranja in medgeneracijskega sodelovanja. Takole so med drugim zapisali v poslanici: »V medgeneracijskih odnosih se pogosto počutimo izkoriščani.Imamo občutek, da veliko več dajemo kot prejemamo. In zanimivo: pogosto imajo isti občutek tudi predstavniki drugih generacij v odnosu do naše,« V obstoječih politikah, povezanih z medgeneracijskim sodelovanjem, pogrešajo predvsem več osredotočenosti na mlado in srednjo generacijo ter zavzemanja za uravnotežene medgeneracijske odnose dajanja in prejemanja. »Dejavno sodelovanje med generacijami je pogosto zahtevno,« pravijo v poslanici, »a je zato tudi končni rezultat kakovostnejši.«

Kako organizatorji vidijo pomen Socialnega tedna za slovensko družbo? Socialni teden ni le 37 dogodkov, ki bi jih priredila neka velika, profesionalna organizacija. V njem sodeluje kar 42 različnih skupin, gibanj in organizacij, katerih predstavniki na pripravljalnih srečanjih skupaj določijo temo in zapišejo poslanico. Proces vključuje veliko dialoga in ustvarjalnosti, pri čemer pa seveda ne manjka niti konfliktov. Na državni ravni je Socialni teden lahko zgled plodnega in zavezujočega dialoga različnih, ki na koncu vendarle prinaša rešitve. Prav tako pa projekt pomeni krepitev civilne družbe na lokalni ravni. Dogodke pripravljajo povsem »običajni državljani«. Ob tem se krepijo njihove medsebojne vezi, organizatorji pridobivajo znanja in veščine, stopajo v stik z znanimi gosti in artikulirajo svoja mnenja. “Bolj kot dogodki sami, je pri Socialnem tednu pomemben proces razvoja posameznih skupin in organizacij ter tudi proces osebnostnega razvoja vsakega posameznika, ki v njem sodeluje.”

Teh (sodelavcev in obiskovalcev) pa tudi letos na vseh dogodkih pričakujejo čez 1.000. Med bolj znanimi bodo poleg gostov uvodne okrogle mize še profesorji dr. AnselmGrün, dr. Stane Granda in dr. Stanko Gerjolj, prvi ljubljanski demokratično izvoljeni župan Jože Strgar, poslanka in poslanec Alenka Jeraj in mag. Matej Tonin, igralec Gregor Čušin, ministrica Ljudmila Novak ter bivši minister Dejan Židan.

Socialna akademija je nevladna organizacija, ustanovljena leta 2004 z namenom, da bi preko izobraževanja, raziskovanja in kulture krepila državljane Slovenije v njihovih prizadevanjih za boljši jutri.

Deluje na temelju vrednot človekovega dostojanstva, solidarnosti, subsidiarnosti, pravičnosti in skupnega dobrega. Prostore ima v Ljubljani, na Ulici Janeza Pavla II. 13, dejavnosti pa potekajo po vsej Sloveniji in tudi širše.

Glavni projekti organizacije so poleg Socialnega tedna še:

Pri programih Socialne akademije sodelujejo številni prostovoljci vseh generacij.

Več: Socialni teden

Foto: Tatjana Splichal