Socialna akademija v Stuttgartu in Strasbourgu

V prvih dneh letošnjega junija je 42 udeležencev ekskurzije Socialne akademije obiskalo slovensko izseljensko skupnost v Stuttgartu in slovenske poslance v Strasbourgu. Na pot smo se odpravili 1. julija v zgodnjih jutranjih urah in se vrnili prav tako zgodaj zjutraj 3. julija. Ekskurzijo sta vodila sodelavka Socialne akademije Mojca Perat in dr. Peter Vencelj, s poetično vsebino med dolgo vožnjo z avtobusom sta pomagala tudi gospa in gospod Matos, veliko o delovanju evropskih institucij pa je povedala Urška Makovec. Med udeleženci je bilo precej mladih udeležencev izobraževalnega programa Socialne akademije.

V Stuttgartu smo se znašli v oblačnem, deževnem dnevu, s temperaturo okrog 20 stopinj, torej v precej drugačnih razmerah kot doma, kjer je tistih dneh sonce ogrevalo zrak do 35 stopinj. Prav topel sprejem pa smo doživeli pri slovenskih izseljencih, ki so nas pogostili v svojem domu. V deželi Baden Wurttenberg, katere glavno mesto je Stuttgart, je več slovenskih izseljenskih skupnosti. Od skupno okrog 80 000 slovenskih izseljencev v Nemčiji, jih je v Baden Wurttenbergu kar polovica. Nas sta gostila Kulturno društvo Slovenija in Slovensko kulturno umetniško društvo Triglav. Slovensko župnijo vodi župnik dr. Zvone Štrubelj, pomaga pa mu župnik – pomočnik, gospod Aleš Kalamar. Zanimivo in spodbudno je odlično sodelovanje obeh društev, ki sta imeli sicer v svoji zgodovini različen izvor. Po besedah gospoda Kalamarja so vzorno sodelovanje dosegli samo z dialogom. Udeležili smo se sv. maše v cerkvi Sv. Konrada, ki jo je daroval gospod Aleš Kalamar. Ogled Stuttgarta, ki je močno industrijsko mesto, tu kraljuje Mercedes, smo opravili v dežju.

Naslednji dan, v ponedeljek 2. junija je bil na vrsti obisk Evropskega parlamenta, kjer so nas čakali slovenski poslanci in njihovi sodelavci. Tega dne je bilo v parlamentu ravno panelno zasedanje parlamentarcev. To se zgodi enkrat na mesec in takrat je velika selitev poslancev in njihovih pisarn ter pomočnikov iz Bruslja, kjer delajo večino, časa  v Strasbourg. Nekaj minut smo lahko sedeli v ogromni parlamentarni dvorani in poslušali nastop nekega poslanca. Na slušalkah na številki 20 je bila slovenščina. Evropski parlament stoji na kraju, kjer je v dveh svetovnih vojnah umrlo sto tisoč ljudi. Ima sijajno a težko poslanstvo, da se kaj takega, kot se je v Evropi zgodilo v 20. stoletju, ne bi nikoli več ponovilo. Skupno delovanje držav Evropske unije je zahtevno, vzdrževanje miru je naporno. Različna mnenja, ideje, predlogi, morajo skozi mnoga usklajevanja. Poslanci v Evropskem parlamentu delujejo v okviru svojih političnih skupnosti. Njihove ideje in predlogi so zanimivi za druge le, če upoštevajo koristi vseh, ne le svojih nacionalni interesov. To velja tako za velike kot za majhne države. Treba se je znati pogovarjati z različno mislečimi, z njimi »shajati«. Ali znamo to v Sloveniji, kjer še zmeraj divja vojna, kjer rane še niso zaceljene, kar tako usodno vpliva na zmožnost politike za skupni blagor naše države in državljanov?

Na pogovor z udeleženci ekskurzije so prišli poslanci Lojze Peterle, Zofija Mazej Kukovič, Mojca Kleva, Romana Jordan Cizej, Milan Zver. Govorili so nam o delovanju Evropskega parlamenta, vlogi poslancev, vlogi Slovenije v EU, o prihodnosti Evropske unije, o vplivu državljanov na odločanje. Tu je nekaj njihovih misli:

  • Danes zaradi krize ljudje niso ravno zaljubljeni v Evropsko unijo, toda ta bo po finančni krizi močnejša. Fiskalna politika bo drugačna To, kar se je zgodilo v Španiji in Grčiji, se ne bo več ponovilo (M: Zver).
  • Državljani imajo danes več vpliva v EU kot nekoč. Deluje državljanska pobuda za sprejem oziroma spremembo zakonov. Ljudje pošiljajo pisma, dajejo pobude, opozarjajo, sprašujejo (Mojca Kleva).
  • V Evropski uniji lahko vsi prejemamo. Denar pa ni vse od česar imamo korist Tu so odprte meje, možnosti za pretok dobrih praks. Pomembna pa je resnost pri izvajanju dogovorjenega (Romana Jordan Cizej).
  • Evropsko sodišče je odločilo, da gre za človeka od spočetja naprej. Evropska unija sofinancira načrtovanje družine na Kitajskem, kjer z izvajanjem načrtovanja družine kršijo človekove pravice. To je treba v zakonodaji EU spremeniti (Lojze Peterle).
  • Tu si predstavniki različnih mnenj povemo drugače, kot je navada v parlamentu v Sloveniji, kjer si poslanci že skoraj »puščajo kri« Ne rečejo ti: »ti si zanič« ampak: »ti si dober in koliko boljši bi še lahko bil, če bi ravnal drugače«

Foto: Tone Lesnik

Dnevnik obiska in foto: Socialna akademija