Smrt fašizmu na Dolenjem jezeru

Dolenje Jezero je majhna vasica na robu Cerkniškega polja. Zadnja leta se skozi tipično notranjsko vas, poleg domačinov, vozi tudi veliko turistov. Ne le iz Slovenije, marveč iz cele Evrope prihajajo na obisk te kraške naravne znamenitosti. Večina se jih med svojo potjo proti jugu ustavi za dan, dva ali pa tudi več. Neokrnjena narava ter svetovno znano presihajoče Cerkniško jezero jih očarata. Marsikdo se vedno znova vrača, da si tu spočije telo in duha.

Imam privilegij, da živim dokaj blizu tega naravnega bisera. Le nekaj minut vožnje z avtomobilom me loči, da pridem do njega. Tudi letos sva se z ženo ob popoldnevih kar nekajkrat odpravila kopat na jezero. Letos je voda neverjetno dolgo časa ostala v jezeru.

Tudi v drugi polovici avgusta, po vrnitvi z letnega dopusta, je bila voda še vedno v jezeru. Ko sva se vračala s kopanja, sva na začetku vasi na asfaltnem cestišču opazila napis, ki naju je vznemiril. Z zeleno barvo je bilo napisano ”SFRJ”, pod njim narisana peterokraka zvezda s srpom in kladivom in izpisana parola “SMRT FAŠIZMU”.

Priznam, da sem bil šokiran. Sredi turistične sezone bi na cesti pričakoval (če že) napis DOBRODOŠLI ali NASVIDENJE. Političnih parol, ki smo jih vajeni iz naše polpretekle zgodovine, pa nisem pričakoval.

Smrt fašizmu na Dolenjem jezeru

Napis namreč vsebuje vrsto elementov, ki jih je mogoče objektivno razumeti kot priznanje nekdanjemu nedemokratičnemu režimu, ki smo ga kot narod leta 1990 v veliki večini plebiscitarno zavrnili, nekaj mesecev pozneje ( v 10-dnevni  vojni) pa smo se njim (dokončno!?) tudi razšli:

  • SFRJ in peterokraka zvezda sta dva izmed simbolov (podobno kot npr. Josip Broz Tito), ki simbolizirata totalitarni komunistični režim, ki je grobo kršil temeljne človeške pravice;
  • SRP in KLADIVO sta se nahajala na zastavi Sovjetske zveze in na zastavah nekaterih komunističnih partij;
  • Geslo “SMRT FAŠIZMU” je del gesla “Smrt fašizmu, svoboda narodu”, ki je nastalo leta 1941. Partizani so ga imeli za uradni pozdrav. Žal se je geslo kmalu izrodilo v parolo, ki je v bistvu pomenila: “Smrt vsem, ki kakorkoli motijo razvoj komunistične revolucije in njen totalni prevzem oblasti.” Žal so prav na Notranjskem resnični pomen te parole mnogi še kako bridko občutili.

Kot Slovencu, občanu občine Cerknica, predvsem pa prepričanemu demokratu, mi nikakor ni vseeno, kakšna sporočila lahko domačini ter ostali, ki obiščejo ta čudoviti košček Slovenije, najdejo v naši občini. Nenazadnje, že samo pisanje in risanje po cesti kažeta kulturo (nekulturo) nekega kraja. Da ne govorimo o vsebini!

Kaj so si ob pogledu na ta napis mislili turisti iz Češke, Slovaške ali celo Ukrajine (po avtomobilskih tablicah sodeč), ki jih je pot zanesla v našo lepo deželo na sončni strani Alp in so – tako, kot mi – v svojih državah občutili vso težo komunističnega terorja. Prepričan sem, da so bili, če ne zgroženi, vsaj neprijetno presenečeni.