Smo tudi Slovenci sposobni očistiti državo v enem dnevu?

Estonci so očistili svojo državo v enem dnevu. Estonija je sicer majhna država (45.000 km2), vendar več kot še enkrat večja od Slovenije (20.000 km2), a ima samo 1,3 milijona prebivalcev. Estonci so uspeli z dobro organizacijo, s predano strastjo 50.000 prostovoljcev in izjemno organizirano kampanjo. V Sloveniji se tudi pripravlja taka akcija z naslovom Očistimo Slovenijo v enem dnevu. Kaj pravite, bo nam tudi uspelo?

Glavni dogodek bo 17. aprila 2010, ko organizatorji pričakujejo, da bo okoli 200.000 ljudi čistilo Slovenijo smeti z divjih odlagališč. Do takrat je pa še veliko dela. Preberite si kako so se lotili in se pridružite. Strastno, z veliko zavzetostjo. In nagovorite tudi druge.

Akcija bo izjemno pomembna z več vidikov:

 • fizično bomo očistili velik del Slovenije (divja odlagališča – kar celotne pokrajine smo se lotili!),
 • narejen bo temeljit popis divjih odlagališč – nekatera so tudi nevarna in jih bo treba kasneje strokovno očistiti,
 • akcija sama bo imela velik preventivni učinek (kdo pa bo svinjal pokrajino, če bo sodeloval pri čiščenju?),
 • ozaveščanje javnosti.

Kdo stoji za tem?

Skupina prostovoljcev, ki je akcijo zastavila zelo ambiciozno: očistiti želimo celo Slovenijo in to v enem dnevu. Akcijo podpirajo tudi država, občine, komunalne službe, nevladne organizacije, podjetja, mediji in ogromno prostovoljcev. Akciji se pridružuje vedno več prostovoljcev med drugim tudi tudi skavtinje in skavti iz obeh nacionalnih organizacij (ZSKSS in ZBOKSS) in taborniki (ZTS).

Kako lahko sodelujete?

1. Regionalna koordinacija na ravni občine

 • Če si starejši od 21 let, pripravljen aktivno delovati v svojem kraju in če v tvoji občini še ni koordinatorja, se oglasi. Tvoja naloga bo koordinacija dejavnosti na ravni občine. Vse informacije dobiš v paketu od organizatorjev.
 • Poglej torej seznam občin, ki še niso vključene (na spletni strani Geopedije – na desni zgoraj: rdeča pomeni, da koordinatorja še ni) in če v tvoji občini še ni koordinatorja, se oglasi se na tole e-pošto: [email protected].
 • Če v tvoji občini že je organizator, se poveži z njim. Seznam organizatorjev najdeš na spletni strani Geopedije (klikni na občino in na levi strani se ti pokažejo podatki).

2. Popis divjih odlagališč

Radi bi poiskali vsa divja odlagališča, ki tako kazijo naravo:

 • Na zemljevidu – na Geopediji: S pomočjo miške se sprehajaš po kvadratkih na virtualnem zemljevidu na Geopediji ter iščeš in označuješ sumljiva mesta – divja odlagališča (ki jih je treba kasneje tudi potrditi v naravi).
  Prijava v Geopedijo (Tule se prijavi, sledi navodilom in gremo – z miško po kvadratkih.)
 • V naravi: Vaše društvo, skupina prijateljev, družina, pa tudi sami se lahko odpravite v gozd, na travnik, na bregove rek in potokov in popišete divja odlagališča. Vprašajte domačine, kje bi bila odlagališča. Vse svinjarije, ki so večje od 1 kubičnega m popišite na tale  popisni list in potem prijavi divje odlagališče!

3. Čiščenje na dan akcije (17. april 2010)

17. aprila se bomo vsi pridružili čiščenju Slovenije. Lahko sodelujete tako, da:

 • Kot skupina (npr. skupina prijateljev, nekaj družin, ulica, …) lahko posvojite eno ali več divjih odlagališč in prevzamete odgovornost za njihovo čiščenje. V praksi to pomeni, da boste poskrbeli za odvoz odpadkov do zbirnih mest, ki jih bodo organizatorji določili. Od tam bo odpadke odvažala komunalna služba.
 • Se skupaj s prijatelji kot posamezniki zberete na zbirni točki, kjer vas bodo usmerili v čiščenje.

Kje se prijavite?

Evo tule.

Dodatne infromacije

Veliko zanimivih informacij (in vedno več jih bo) najdeš na uradni spletni strani www.ocistimo.si, podatke o pokritosti občin na spletni strani Geopedije: www.geopedia.si.