Slovenska kultura, slovenska glasba

Koncert Modrijanov v Velenju, foto: festival-velenje.si
Koncert Modrijanov v Velenju, foto: festival-velenje.si

Slovensko javnost je ponovno razburkalo odpiranje teme o medijih in o avtorskih in sorodnih pravicah. V medijih smo lahko slišali in brali, da se bo na radijskih postajah sedaj vrtela skoraj samo slovenska glasba, kar bo seveda katastrofa, ker dobre slovenske glasbe nimamo niti za vzorec. Pa je res tako in če je, zakaj je tako?

Slovenski avtorji dobijo svoja dela plačana na osnovi tega, koliko se njihova glasbena dela vrtijo v javnosti. Tokrat pustimo ob strani dejstvo, da avtorji, ki so združeni v kolektivne organizacije, ne dobijo zbranega denarja (mimogrede – to je kraja!). Razmislimo raje o tem, da moramo svoj odnos do slovenskih avtorjev spremeniti. Zakaj?

Če pogledamo lestvico največkrat predvajanih skladb v letu 2014, vidimo, da je prva slovenska pesem šele na 7. mestu, naslednja slovenska pa šele na 29. mestu. Od petdesetih skladb na lestvici je slovenskih le pet! Na letošnji lestvici so le štiri slovenske skladbe, prva šele na 29. mestu!

Mar slovenski avtorji niso del slovenske kulture? Zakaj nam je vse, kar prihaja od zunaj, boljše in bolj všeč, kot to, kar zmoremo sami? Trditev, da sami nimamo dovolj dobrih avtorjev, ne zdrži. Slovenija je že in še daje velika imena slovenske glasbe, če omenim samo Sepeta ali Avsenika, Kreslina, Pengova, Mežka… Ali pa nekdo meni, da sodobne glasbene zvrsti ne spadajo v slovensko kulturo? Na odru Slovenskega gledališča v Trstu smo si na praznik slovenske kulture lahko ogledali preko sto trideset mladih, ki so prepevali slovenske pesmi. Pa ne le to – ti mladi, ravno ti mladi iz slovenskega zamejstva so želeli, da bi na ta dan zapeli Slovenskega naroda sin in Samo milijon nas je!

Torej?! Lahko še trdimo, da Slovenci ne želimo poslušati slovenske glasbe? Mar koncerti Modrijanov ali Siddharte niso razprodani?

Zanimivo bi bilo pogledati, kateri lastniki slovenskih radijskih postaj so člani tujih korporacij Sony ali Universal. Morda bi nam bilo potem bolj jasno, zakaj se na slovenskih radijskih postajah vrti tuja glasba. A o tem seveda nihče ne govori na glas …

Ne gre za to, da nimamo dovolj dobre slovenske glasbe, ker smo majhen narod. Potem bi lahko rekli tudi, da nimamo dovolj dobre slovenske literature ali dobrega slovenskega gledališča. Vsega imamo lahko dovolj, če bomo znali svoje ceniti in svojim ljudem priznati enako veljavo kot tujim. Dovolimo, da v Sloveniji služijo tudi slovenski avtorji, ne le tuji. Morda je sedaj čas, da reku »slovenski nacionalni interes« damo nov pomen. Če se bomo vzgajali v slovenstvu, bomo ostali Slovenci. V nasprotnem primeru se bomo utopili v morju narodov. Kdo bo za nas poskrbel, če ne sami.

Zato proč z demagogijo o tem, da Slovenci nimamo dovolj dobre glasbe! Slovenci imamo ne le dobro, ampak odlično glasbo. In če jo bodo radijske postaje vrtele, nam bo prirasla k srcu. Potem bodo v Sloveniji s svojo glasbo preživeli tudi slovenski avtorji, ne le tuji! Trdim, da je slovenska glasba del slovenske kulture. Za to kulturo pa moramo sami poskrbeti, tudi in predvsem tako, da spremenimo svoj odnos do nje!