Slovenija si zasluži boljšega predsednika

Leto dni pred predsedniškimi volitvami bi bilo že treba iskati primernega izzivalca.

Ustvarja se vtis, kot da sploh ni nikogar, ki bi lahko sedanjemu predsedniku Danilu Türku spodnesel njegov predsedniški stol. Pa je v resnici tako?

Med optimisti, ki verjamejo, da kandidati so je novinar, publicist in televizijski urednik Vinko Vasle. Kaj pomeni biti predsedniški kandidat, je navsezadnje izkusil že na lastni koži. V družbi nekaterih kandidatov, med katerimi je bil takrat povsem neznani dr. Janez Drnovšek, je Vasle kandidiral za predsednika predsedstva Republike Slovenije.

/ … /

Ni res, kot trdi Vasle, da v Sloveniji ni kandidatov, ki bi bili lahko boljši od sedanjega predsednika Türka, prav nasprotno. Vasle je prepričan, da sploh ni nujno, da bi bil Türk izvoljen v drugem mandatu. Mnogi volivci so že sprevideli, da jih je ob prvi kandidaturi speljal na limanice.

»Nedopustno je, da si Türk kot predsednik države dovoli razmišljanje, da bi iz političnega prostora kar izobčil Janeza Janšo ter z njim stranko SDS, saj imamo vendar demokratični parlamentarni sistem. Enako sporne so njegove izjave o Hudi Jami kot drugorazredni temi, s čimer je dal jasno vedeti, da ni predsednik vseh Slovencev. In le kaj naj si mislimo o vseh njegovih turističnih željah in potovanjih? Obenem je izrazito pristranski, prav zato ne more biti predsednik še naprej.«

Več: Reporter, tiskana izdaja

Izjava Mateja Lahovnika o možnosti ponovne izvolitve Danila Türka:

Prepričan sem, da ima sedanji predsednik zelo veliko prednost, kljub temu pa je njegova izvolitev bolj vprašljiva kot prvič, saj je naredil nekaj povsem nedržavotvornih potez.

Vir: Reporter