Slovenija je zopet zamudila

železnica vlakIn ta zamuda je res velika. Za celih 20 % je presegla postavljeni rok. Kar pa je najhujše, se za to zamudo ni nihče opravičil in pravzaprav se nikomur to ne zdi nekaj groznega.

Nekaj dni nazaj sem se zopet peljal z Inter City Slovenija – elitnim slovenskim vlakom. Kot že velikokrat prej, pravzaprav vedno, ko sem se peljal v Ljubljano, je ta vlak zamujal. Včasih se kdo po zvočniku opraviči za zamudo, pogosto pa sploh ne. In tudi, ko je opravičilo izrečeno, je izrečeno zelo splošno: “Opravičujemo se za zamudo.” O razlogih za zamudo ni govora. Žalostno je, da razlogov sploh ni, nihče se jih ne trudi ugotoviti, kaj šele odpraviti.

In to je pravzaprav simptomatično v Sloveniji. Zamujamo in nikogar to ne gane. ICS, ki bi naj od Pragerskega do Ljubljane potreboval 98 minut, je zamudil za celih 20 min. In to je na tej kratki razdalji ogromno.

Se je kdaj kdo na Slovenskih železnicah že odločil, da bo premagal zamude? Ne! Ker to izgleda banalen problem, s katerim se ni vredno ukvarjati. Vedno pa se sliši govorjenje o izjemnih težavah Slovenskih železnic. Skoraj prepričan sem, da bi sprememba te – navidez preproste stvari precej prispevala k izboljšanju celote.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.