Slovenci nismo podjeten narod

Avtor: Sašo Ornik. Bloger v zapisu ugotavlja, da bi Slovenci morali bolj upoštevati Dan državnosti. Trdi, da v trgovinah ni spominkov povezanih z  Dnevom državnosti. Tako zapiše, da ” je 25. junij skorajda dan kot vsaka sobota ali nedelja. Slovenskih zastav je izobešenih bolj malo, kaj šele, da bi se veliko družin zbralo ob okrašeni mizi, sredi rdeče modro belo okrašene hišice. Temu prazniku namreč razen državne proslave, okoli katere se predvidljivo prepiramo, in nekaj slabo obiskanih lokalnih, nismo dali nobene prave vsebine. Vojaške parade tako ali tako ne bomo videli, ker smo izrazito miroljuben narod (razen ko smo na tem, da bi se najraje medsebojno pobili), kvalitetnih slovenskih filmov imamo malo, da bi jih predvajali (opazil sem, da je RTV Slo predvajala Samorastnike), okoli primerne praznične jedi se tudi nismo zedinili (čevapčiči to verjetno ne morejo biti) in tako naprej.”

V zaključku razmišljanja ugotavlja, da Slovenci nismo najbolj pripravni za izkoriščanje raznoraznih komercialnih priložnosti. Kot pirmer navaja gradove in kopališča. “Podobno nesposobnost izkoristiti priložnosti že leta opazujem pri slovenskih gradovih. Ne rečem, marsikaterega obnavljajo in polnijo z vsebino in napredek je, a še pred leti so bili številni povsem neizkoriščeni in niso privabljali turistov. Kakšni naši severni sosedi so po drugi strani še kako sposobni dobro prodajati nič kaj večje gradove kot ogleda vredne, da ne govorim o kopališčih, ki jih imajo na najbolj nemogočih mestih, medtem ko imamo v Sloveniji marsikatero zelo zanemarjeno mlakužo, ki bi lahko z nekaj truda in denarja lepo zaživela in prinašala veselje okoliškemu prebivalstvu.”

Zaključi, da seveda vsega ni kriva država, ampak je veliko povezano tudi z mentaliteto mnogih Slovencev, ki se jim prepogosto marsikaj zdi povsem brezveze, medtem ko je v rokah tujcev potem smotrno.

Več: Razpotja