Slomškova dediščina

SlomsekSlovenci se moramo v narodnih vprašanjih bolj opreti na dedne časti. Besedno zvezo zadnje čase večkrat zasledimo v krogih ljudi, ki razmišljajo in se pogovarjajo o narodnih zadevah in zadregah, ne da bi uporabljali politično zlorabljen pojem narodni interes ali narodni program. Pojem dedne časti pomeni izkušnjo celostnega izročila narodne kulture, s katero so naši predniki na svojem slovenskem prostoru vedno znova napredovali, se oblikovali v narodno zavednem duhu in preko vseh nesoglasij in nasprotji vendarle našli pot naprej, v dobro za narodno skupnost. Enkrat bolje na enem koncu razdeljenega slovenskega ozemlja, drugič na drugem. Vztrajnost in zvestoba samemu sebi, ki je temeljilo na krščanskem univerzalizmu, v katerem so se počutili domačine v družbi narodov. Tega se je dobro spominjati v današnjem času, ko se zdi, da se nahaja naša narodna samozavest v temini tunela naših neresnicoljubnosti, kamor nas je zavedel revolucionarni komunizem. Razdeljenost in nesposobnost, da bi se čutili eno v narodni celoti, je ves pridelek dobe, ko smo nasedali besedam laži. In smo sodelovali tako, da je še danes nekaj navdušencev, ki prisegajo na to zmoto. Dokler ima moč in oblast. Iz politike so zato sestopili v ekonomijo, ker so načrtovali, da jim ta omogoča krojiti politiko. Ukradli so narodu državo. V Sloveniji še danes demokracija ne deluje.

Nepotešena ostaja v tem ozračju želja mnogih, da bi temačnemu tunelu vsaj veljavni in modri našega časa videli konec in smelo oznanili izhod na svetlobo dneva, v prijetnost edinosti na sončni strani Alp. Preveč je umetne megle v časnikih, na televiziji in medmrežju slednji dan.

Slovenec narodnjak se mora načrtno ozreti po razgledih naše prihodnosti v znamenjih svoje zgodovine. Treba je izbirati življenjsko držo ljudi, ki so premočrtno in z velikimi osebnimi napori v nič manj težkih časih kazali narodu smer kulturnega napredka in duhovne omike. Eden teh je blaženi škof Anton Martin Slomšek.

Kristjan, ki svojemu narodu želi hiter in zdrav napredek, ga slednji dan priporoča velikemu Slovencu in narodnjaku – prvemu škofu današnje mariborske metropolije. In predvsem posnemal ga bo.

Besedilo je uvodnik v septembrsko revijo za Slovence po svetu Naša luč.